Ynari: flickan med de fem flätorna

En vacker bok om ordens kraft.

Formatet och illustrationerna säger bilderbok. Men läs den för barn från sex år och uppåt, gärna nio – tioåringar. Den är som en liten kapitelbok som passar extra bra att läsa högt.
Flickan Ynari träffar Lilleman. Han lär henne en massa svåra ord och ordens innebörd. Ord kan betyda olika saker för olika människor. Först inser hon att ett hjärta är litet, men kan rymma så mycket kärlek. Efter ett besök i Lillemans hemby får Ynari med sig ett gåtliknande uttalande från en gammal gumma som kan utplåna ord och en gammal man som kan hitta på ord. Så småningom förstår hon ordens kraft och besöker fem byar som ligger i krig med varandra. I varje by ger hon en av sina fem flätor i utbyte mot att de ska få tillbaka en förmåga de saknar. De kan inte höra, tala, se, känna doft respektive smak. Ynari inser att hon kan ord som har magiska krafter. Ett av de största och viktigaste orden är vänskap och att den kan övervinna hinder och stora avstånd.
Författaren kommer från Angola. Jag tycker det är fascinerande att läsa böcker från andra kulturer med en annan berättartradition än vår. Den här boken väcker lust att förstå och upptäcka ord. Men den ger också hopp till alla dem som saknar någon som är långt borta. Bilderna i varma färger är härliga. På min beskrivning kanske det låter som en svår och tung bok, men det är det inte alls. Tonen är varm och har ett sagoskimmer över sig. Det finns många olika saker att diskutera i den här boken. Och det finns säkert olika sätt att läsa den på som gör att den passar många barn i många situationer. Det är en bok som respekterar och förstår barnet.

Tipsat av: Kristin, Sundbybergs stadsbibliotek den 18 april 2012