Vem är farlig?

Med stor list och berättandet som konst undkommer en liten mus all skogens faror. Böckerna om Gruffalon vänder upp och ner på detta med att vara liten och rädd.

Den lilla musen ger sig ut i en skog full av hot och faror. Undkommer räven, ormen, ugglan och alla andra som vill äta upp honom. Ty han skrämmer dem med berättelser om sin vän ”Gruffalon”, som tillskrivs rovdjurens egna läskiga egenskaper. När sedan ”Gruffalon” verkligen dyker upp - ett hårigt monster med hemska klor -  använder musen samma list mot honom. Till slut är alla rädda utom den lilla musen, som i lugn och ro kan avnjuta sin nöt i den djupa skogen.

Boken Lill-Gruffalon fortsätter på samma tema. Gruffalons barn smiter ut ur grottan av ren nyfikenhet på den omtalade stora hemska musen. Söker någon som är ”stark så det förslår”, med ”lång, fjällig svans som rasslar där han går”, ”ögon som brunnar med glödande kol”, "morrhår vassa och hårda som stål”. Och blir tillslut överlistad och skrämd av den lilla musen som tar sin stora skugga till hjälp i månens sken.

Gruffaloböckerna är härlig högläsning på rim med lekfulla illustrationer. Musens list och fabuleringsförmåga väcker allas förtjusning och kan också vara till tröst för den som är liten och räddhågsen.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sara Lafolie den 1 november 2010