Var man

”Kan man mäta kärlek? Väga den? På hur många gram kan man i så fall klara sig för att inte gå under?”

Det frågar sig Kristian, 16 år, som utvecklas till både nazist och våldtäktsman. Har han därmed också gått under? Kanske man i vissa lägen måste nå botten för att kunna ta sig upp igen?
Var man är ett drama i romanform för ungdomar. Eller om det är en ungdomsroman i dramaform? Författaren och dramatikern Greta Sundberg låter oss komma in i huvudpersonernas huvuden där vi får läsa deras tankar och känslor. Det blir som repliker. Under rubriken Tobbe, som ett exempel:
”Allt tas ifrån en, allt /…/ Först morsan / Sen morbror Gustav / Sen farmor / Sen Bella / Brorsan på kåken / Och nu då / Lennart – / Den enda i hela världen / jag kunde lita på – ”
Lennart är en av de få vuxna som är närvarande. En äldre man som är nazist och tar Tobbe och Kristian under sina vingar. Han dör sedan hastigt i hjärtinfarkt. Tobbe har ingen kontakt med sina föräldrar. Han är utlämnad till sig själv och sin ADHD. Kristians föräldrar är skilda. Han söker kontakt med sin pappa, som efter år av lysande frånvaro till slut blir den räddande ängeln. Men då har det också gått bra långt. Den tredje huvudpersonen är Sanna, 16 år, som blir ihop med Kristian. Hennes pappa är död och hon sitter och skriver dikter vid hans grav. Kyrkogården blir också spelplats för kärleken och det råa våldet.
När det inte är ett personnamn som är rubriken för en monolog, så kan rubriken läsas som en scen eller scenanvisning: Natt, Det kommer en dag, Helig mark, En kyss, Göra slut, Goodbye baby… 
Vem kan bli nazist eller våldtäktsman? Och varför? I tragedin ”Var man” finns inga givna svar, men mycket att diskutera. ”Var man” var från början en ungdomspjäs som sattes upp på Unga Dramaten 2004. Boken är luftig och lättläst med korta stycken satta som dikter. Över allt vilar en dramatisk krutrök som inte är att leka med. Det finns något trösterikt i att det knappast kan bli värre än det blev. Nästa dag lär solen också gå upp – trots allt.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Johan på Hallonbergens bibliotek den 6 oktober 2011