Väggen

En fascinerande bok som var svår att släppa. Är det en katastrof som drabbat världen eller är det ett existentiellt inre tillstånd som beskrivs?

Detta lär vara en av Österrikes mest lästa böcker. Den skrevs på 60-talet och översattes till svenska på 80-talet. Boken aktualiserades igen när den gick som följetong i radions P1 i vintras.
En kvinna blir inbjuden att följa med vänner till deras jaktstuga. På kvällen beger sig vännerna till ett värdshus i byn medan kvinnan stannar kvar i huset. På morgonen har vännerna fortfarande inte kommit tillbaka och hon ger sig iväg ut för att leta. När hon gått att tag stöter hon mot en ogenomtränglig genomskinlig vägg. Området där hon befinner sig i är helt omgivet av denna vägg. På andra sidan är alla levande varelser döda. Människor och djur har stelnat i sina ställningar. Isolerad från omvärlden påbörjar kvinnan en kamp för överlevnad. Vännernas jakthund dyker upp som sällskap. Så småningom tar hon även hand om en ko som ger henne livgivande mjölk, samt en katt. Trots sin situation upplever kvinnan stunder av frid och harmoni. Hon får mycket tid att fundera över sitt eget liv, förhållandet till naturen och till liv och död.
Boken är otroligt fascinerande och en riktig bladvändare. Är det en katastrof som drabbat världen eller är det kvinnans inre tillstånd som beskrivs?
Väggen är också filmad och heter då Die Wand med skådespelerskan Martina Gedeck i huvudrollen.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kicki Backman den 15 maj 2012