Vägen till den nya musiken

I denna bok, som ursprungligen var en föreläsningsserie hållen i Wien 1932-33, presenterar Anton Webern, österrikisk tonsättare, sin syn på den modernistiska musikens framväxt.

Anton Webern (1883-1945) höll sammanlagt tolv föreläsningar i sitt hem i Wien. Föreläsningarna trycktes och kommer nu i svensk översättning.  Webern är en av den moderna konstmusikens förgrundsgestalter. Läsaren får en systematisk beskrivning av hur den moderna musiken och framför allt tolvtonstekniken utvecklats logiskt ur tidigare stilar och tekniker. Några av föreläsningar är mycket vetenskapliga andra håller en personligare ton. Man känner historiens vingslag och det är nästan som om man sitter med i kretsen kring Webern i hemmet i Wien.

Tipsat av: Christel Rosenborg den 15 september 2010