Utflyktsbok för rim och ramsare

Naturvandringar under ett år

Få barnboksillustratörer målar den svenska naturen lika intensivt och vackert som Anna Bengtsson. För första gången samarbetar hon nu med Åsa Lind som står bakom de småfilosofiska böckerna om Sandvargen.
  Utflyktsbok för rim och ramsare är en bilderbok som sträcker sig över ett år. Den börjar på hösten då barnens gula reflexvästar lyser upp i skogen och avslutas på sommaren med barfotabarn som ”kliver över klöver”. Vi får stifta bekantskap med tolv barn från en förskolegrupp och deras tre pedagoger. Om man har läst tidigare böcker av Anna Bengtsson så känns flera av barnen igen. Någon direkt huvudperson finns inte. Istället lyfts alla tolv fram av illustratören och blir därmed ett slags kollektiv där alla är viktiga. 
  Det här är en lekfull bok som är långt ifrån någon lärobok i naturkunskap. Istället koncentrerar sig författaren mer på den fascination och glädje som uppstår när barnen möter naturen. Boken andas lust men det kan också bli sorgligt som när barnen hittar en död fågel.
  Åsa Lind har skrivit en rimmad text som det är en ren lycka att läsa. Det finns en bra rytm som bottnar i ett säkert handlag. Hennes språk är både smidigt och kraftfullt. Inte sällan använder hon sig av upprepningar och lekfulla vändningar. ”På hösten falleralla/då faller alla blad./Då trallar alla tallar/för de har barren kvar!”
I denna gedigna bilderbok samverkar bild och text på bästa sätt. Anna Bengtsson inte bara triumferar med sin underbara färgsättning, hon hjälper också till att knyta ihop de rimmade verserna så allt känns som en berättelse.(

Målgrupp:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 23 december 2014