Tretton skäl till varför

Clay får ett paket med kassettband från Hannah som tagit livet av sig. Innehållet är mer skrämmande än han någonsin kunnat föreställa sig. Den här boken gör ont. Den är hemsk. Ändå kunde jag inte släppa den.

 Hannah är redan död när boken börjar men genom kassettbanden berättar hon sin historia i tretton berättelser kopplade till personer som på något vis bidragit till hennes död. Clay är en av de tretton som ska lyssna på kassettbanden. När han lyssnat på alla ska han skicka kassetterna vidare till nästa person på listan. Det finns också ett underliggande hot – om någon väljer att inte skicka dem vidare finns det kopior som då kommer att spridas.  Clay följer en karta som Hannah gjort och låter henne guida honom genom berättelserna. När man läser vill man precis som Clay veta varför han finns med på kassettbanden, vad han har gjort henne. Han kan själv inte förstå varför. För varje berättelse han hör kommer han närmre sin egen och paniken växer. För det Hannah berättar är inte vackert. Det handlar om ryktesspridning, övergrepp, svek och omgivningens oförmåga att ingripa.

Hannahs berättelse vävs ihop med Clays, man får två perspektiv på händelserna och man kan ana den kärlekshistoria det kunde ha blivit mellan dem. Samtidigt som Hannah kommer närmre sin undergång så kan man genom Clays berättelse se att det funnits andra utvägar, att Hannah inte hade behövt dö. Det är en mörk historia med en liten, liten ljusstrimma.

Mie på Sundbybergs stadsbibliotek

Målgrupp:

Tipsat av: Solna administratör den 12 januari 2011