Tredje graden

När Liselotte Roll debuterar som författare gör hon det i deckargenren. Romanen heter ”Tredje graden”, en rätt ruggig historia, där ett inledande mord ganska snart följs av flera.

Men vem är egentligen den gäckfulla mördaren, som tycks lida av märkliga böjelser, han skållar nämligen alltid sina offers könsdelar. 

Den som har att se sambanden i detta heter Magnus Kalo, kriminalare vid Stockholmspolisen. Han bor ihop med Linn, och tillsammans har de två döttrar i småbarnsåldern. Linn är psykolog och detta är två av vaknätter trötta föräldrar, som samtidigt försöker vara skickliga yrkesutövare. Linn ger sig mer än gärna i kast med mannens frågeställningar, gärna utifrån en psykologiserande synvinkel.
  Detta är en thriller med rottrådar ner i de händelser som drabbade den då fjortonåriga flickan Domenique Estrabou, som efter att ha blivit våldtagen av en svensk ingenjör i Argentina på 50-talet föder en son. Kan denne son idag ha någonting med morden att skaffa? Det är en av Magnus Kalos hypoteser. Varför skulle annars ingenjörens släkt nu drabbas?
  Liselotte Roll har ett lätt anslag, och på så vis är romanen en upplevelse. Hon kan konsten att lägga ut cliffhangers. Men hennes språk är platt: hjärtan snörps, oron gnager, maktlösheten tär, vilket stör. Romanen, som delvis utspelar sig i Norrtäljetrakten, får en brutal upplösning, vilken kanske rent psykologiskt inte känns helt förankrad i berättelsens övriga delar. 

Målgrupp:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 8 januari 2014