Torka aldrig tårar utan handskar

Det som berättas i den här historien har hänt. Det hände här, i den här staden, i de här kvarteren, bland de människor som har sina liv här. I en stad där de flesta fortsatte att leva sina liv som om inget hänt började unga män insjukna, tyna bort och dö

 I Jonas Gardells nya bok, Torka aldrig tårar utan handskar, del 1. Kärleken, som är den första boken i en trilogi får vi följa homosexuellas kamp för lika rättigheter i Sverige under 80-talet. Vi får känna av hur Hiv/Aids kom till Sverige och satte allmänheten i skräck och gjorde alla homosexuella till förpestade smittbärare.

Boken handlar om Rasmus som alltid vetat vem han är och flyr ett småstadsliv i misär efter studenten. Den handlar om Benjamin som är Jehovas vittne och som har förnekat vem han är allt för länge. Den handlar om Stockholms gayvärld på 80-talet. Vi ta del av hur vänner till Benjamin och Rasmus blir sjuka och ingen vet varför. De tynar bort och dör, flera i deras vänskapskrets försvinner på bara en månad.

Jonas Gardell gör det här så fantastiskt bra. Det är så sorgligt, plågsamt och fint. Språket är enkelt och det är en fröjd att läsa den. Jag tycker att alla kan och borde läsa den här!

 


 

 

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Karin Tegréus den 8 oktober 2012