Svenska hem

Sanningen bakom Fröken Frimans krig - det här är bakgrunden till SVT-serien Fröken Frimans krig med Sissela Kyle i huvudrollen. Nu skiljer sig verkligheten som vanligt en hel del från fiktionen. Men den är inte mindre underhållande.

Här får man ta del av Anna Whitlock (TV-seriens fröken Friman) och de andra damernas kamp för hälsosam mat och rättvisa villkor för kvinnor. Långt innan kvinnor ens hade rösträtt. Anna Whitlock vill rensa upp i den minst sagt osunda mathanteringen samtidigt som hon kämpar för kvinnors lika villkor i arbetslivet och samhället i stort samt inte minst rösträtt. Hon vill starta en kooperativ matbutik av och för kvinnor. Genom att lära kvinnorna att samarbeta och driva ett företag ville hon ge dem självförtroende och mod att gå ut i samhället och ta för sig på männens arena. Betänk då att detta var för drygt hundra år sedan. Mannen var fortfarande kvinnans förmyndare, först hennes pappa och sedan hennes make.
Företaget blir mycket framgångsrikt och en riktig föregångare när det gäller arbetsrätt, lönesättning och arbetsmiljö. Men det var ingen lätt resa, man kan nog säga att damerna fick utkämpa ett krig för att driva sin idé. Männen var minsann inte beredda att släppa ifrån sig minsta lilla del av matvaruhandeln till några fruntimmer.

Det här är riktigt intressant läsning för den som vill veta mer om framväxten av de arbetsvillkor och arbetsmiljöregler vi har idag. Villkoren såg helt klart annorlunda ut för hundra år sedan.  Boken är också ett fint stycke stockholmiana. En insiktsfull skildring av Stockholm under åren före och under första världskriget. Mycket läsvärd!

Tipsat av: Anna Branteby Schnelzer, Sundbybergs bibliotek

Målgrupp:

Tipsat av: Solna Administratör den 13 oktober 2014