Utrensning - en gripande skildring

Zara hittas medvetslös i Aliide Trus trädgård. Men vem är hon och varifrån kommer hon? Det visar sig att hon är långtifrån någon främling.

Aliiide och hennes syster Ingel är unga kvinnor när Estland ockuperas av Sovjetunionen under andra världskriget. Livet är komplicerat. Den enda man som Aliide någonsin velat ha är Hans och med honom gifter sig hennes syster. Hennes syster är ett föredöme, duktig i hushållet och gör vackra tvålar. Men vad har Allide? Avundsjuka och förälskelse i svågern får Aliide att begå ett förräderi som förföljer henne resten av livet. När hon en dag hittar en ung avsvimmad kvinna i sin trädgård och tar in henne i sitt hem hinner historien ikapp henne. Zara har varit utsatt för trafficking och är på flykt från sin hallick och på jakt efter sin familjs förflutna.

Utrensning är en gripande och intensiv skildring av två kvinnor. Den utspelar sig dels under fyrtiotalets ockuperade Estland och dels på nittiotalet, efter Sovjetunionens fall. Sofi Oksanen som själv har estnisk bakgrund, bygger skickligt sin historia och använder ett språk som oerhört väl beskriver såväl brutalitet som kärlek. Hon beskriver kollektiv historia, ett trauma, om vad människor tvingades till under Sovjettiden. Alla är offer eller förövare i en berättelse som är svår att lägga i från sig. Läs den!

/Katarina

Målgrupp:

Tipsat av: Solna redaktör den 15 oktober 2010