Kapitulera omedelbart eller dö

Det här är en ungdomsbok. Men den kan precis lika gärna läsas av dem som anser sig vara vuxna.

En riktigt lovely historia är det, som handlar om bästa, närmaste, käraste vännerna Mary och Lovely. Mary är den som berättar historien. Men ibland är det Lovely som berättar, i Marys tankar och hjärta. I tankarna har Mary även långa samtal med sin pappa, som hon aldrig träffat, med bibliotekarien Rufus och med Håkan Hellström.

Mary och Lovely är femton år och går i högstadiet där de bland annat måste genomlida infantila och illitterata människor och gymnastik. Men ibland om man sluter ögonen och öppnar dem igen så kan det dock hända att man förflyttas till en picknick i Hyde Park där varje dag är någons födelsedag som firas med cupcakes, scones och körsbärslikör. Varje kapitel är en färg som också kan vara ett nagellack (shade: Promiscous Plum), ett läppstift (shade: Cherry Red) eller färgen på Lovelys köksbord (shade: Poison Green). Om man måste välja mellan att komma försent till lektionen eller sminka sig är valet enkelt, ”Man måste för fan prioritera” som Lovely säger. Varje gång man måste välja mellan att kapitulera eller dö, är rätt svar det senare. Mary och Lovely vill verkligen inte duga. 

”Jag vill inte duga”, tjurar Lovely och gnuggar sig förtvivlat i ansiktet så den gröna ögonskuggan dras ut över tinningarna.
Hon lägger sig raklång i hallen, med kinden tryckt mot golvet och muttrar för sig själv:
”DUGER SUGER.”
Mamma snubblar nästan över henne när hon kommer in genom dörren.
”Hej” säger hon och tittar på Lovely. ”Vad gör ni?”
Lovely suckar från golvet.
”Duger jag?” frågar hon sorgset.
Mamma tittar bekymrat ner på Lovely.
”Ja, det gör du! Lilla gumman!”
”Åh”, säger Lovely plågat och lägger händerna på bröstet.

Precis som i Gracie av Veronika Malmgren, som jag tidigare tipsat om, finns ingen egentlig intrig som för handlingen framåt. Det mesta händer inuti och mellan Mary och Lovely, men där händer det desto mer. Allt är inte alltid rosaskimrande (shade: Perverse Pink), det är ju sällan så i nära relationer. Orosmoln finns vid horisonten i form av envis panikångest vid namn Yngve (efter en liten senig pensionär som aldrig ger sig). Och vad gör man egentligen när den käraste medvetet skadar sig själv och man är den enda som vet? Det här är en Mycket bra bok som jag redan nu vill läsa igen!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Elin Sundström den 26 april 2011