Den första flickan skogen möter

Det är sommarlov och Hanna fyller tolv år, till hösten ska hon börja sexan.

Byn hon bor i ligger i skogen och är inte större än att alla har koll på varandra. Plötsligt händer ändå det otänkbara. Linda Palm, Rydöbruks populäraste tjej är försvunnen. Skvallret på byn byter fokus från grannarnas otrohetsaffärer, till spekulationer om våldtäkt och mord.
Hanna och hennes bästa vänner Jonna och Sabina känner egentligen inte Linda, hon är alldeles för populär för att de ska våga prata med henne. Självklart funderar de ändå över vad som hänt, och tankarna skrämmer dem. Hanna springer snabbt genom skogen hem, flyr från skuggor och knakande kvistar, i drömmarna blir de till okända män med stora händer som tar tag runt halsen och klämmer till.
Annat som Hanna tänker mycket på är sex och killar, mer än vad hon vågar erkänna för någon. Det pirrar i kroppen när hon tänker på den nyinflyttade Janek från Polen. Killarna som hänger nere vid kiosken däremot, när hon tänker på dem så suger det till av skräck. En dag har Sabina blivit ihop med Matte – en av de värsta! De ligger vid badsjön och hånglar. Jonna å andra sidan, som varit Hannas vän sen de var små, är fortfarande sugen på utklädningslekar i skogen. Hanna känner sig trygg med Jonna men dras samtidigt till Sabinas vuxenhet. Kan man välja båda?

Den här boken är väldigt bra! Den har ett vackert drömskt språk som väcker upp förlorade sommarminnen och stannar kvar långt efter det att boken är utläst. Jag blir glad eftersom den riktar sig till en ung målgrupp på ett ovanligt seriöst vis och tar upp märkligheten i de nya pubertetskänslorna, och vilket svek det är när de vuxna inte tar barns frågor och närvaro på alvar. Så alla vuxna borde också läsa den, om inte annat för att inte glömma hur komplicerat, läskigt, bitterljuvt och stort livet kunde vara i tolvårsåldern. Framsidan är också superfin!