Fikamingel med låna en Solnabo

I torsdags bjöds det på tårta när projektet Låna en Solnabo hade mingel på Solna stadsbibliotek.

Bild på kultur- och fritidsnämndens ordförande Peter Edholm
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Peter Edholm.
Efter en inledning där projektet presenterades berättade kultur- och fritidsnämndens ordförande Peter Edholm om sina personliga erfarenheter av projektet där han blivit utlånad ett flertal gånger och fått mycket fin kontakt med nyblivna solnabor. Peter beskrev hur han under promenader sett till att namnge träd och buskar för att språkträna med de nykomna personerna. Peter, som är mycket positiv till projektet, berättade att mötena är väldigt givande för honom och att han bland annat blivit hembjuden till en av sina låntagare och fått prova eritreansk mat.
Peter läste också inledningen i Solna stads biblioteksplan där det bland annat står:
”Biblioteken ska öppna fönster ut mot världen”…och ska fungera som en öppen dörr till Solna, där den som flyttat hit kan lära känna sin nya hemstad eller
sitt nya hemland”

Därefter berättade en av projektets äldsta deltagare, Herta Fischer, mycket gripande om sin livshistoria och hur viktigt det är för henne att träffa nyblivna solnabor eftersom hon varit i liknande situation för många år sedan.

Bild på Herta Fischer
Herta Fischer berättar.

Totalt deltog 27 personer på minglet. Några var redan deltagare i Låna en solnabo och andra nyfikna på att höra om projektet. Många började spontant samtala med varandra vilket var extra roligt då det är själva tanken med just mingel.

Vill du veta mer om projektet Låna en Solnabo hittar du mer information här.

Skrivet av: Isak Kullman den 19 maj 2017