Solna stad uppmärksammar FN-dagen med berättelser om förintelsen

Kommande tillfällen

1. 2019-10-24 17:30 till 20:00.
    24 oktober torsdag
    Plats Biblioteket i Solna centrum Vardagsrummet
    Datum 17:30 – 20:00
Visa alla
Kostnad: Gratis
Information:

Ingen föranmälan

På FN-dagen torsdagen den 24 oktober vill Solna stad i år lyfta fram personer och berättelser från förintelsen och hur det är att leva som förföljd och diskriminerad minoritet. Kom och lyssna till fotografen och författaren Sanna Sjöswärd som berättar om sin utställning ”Fading Stories, pass them on” som porträtterar 23 överlevande och deras berättelser från Förintelsen. Efter presentationen visas filmen ”Min judiska historia”.

– Idén till Fading Stories föddes när jag fotograferade Hedersporträttet på Hedi Fried för Statens Porträttsamling/Nationalmuseum 2015. Jag vill göra en porträttserie samt intervjuer av de överlevande och förstod att de överlevande är på väg bort så i januari 2017 kontaktade jag Fotografiska, berättar fotografen och författaren Sanna Sjöswärd. Utställningen som visas på Fotografiska Muséet i Stockholm pågår till den 20 oktober.

Efter föreläsningen visas filmen ”Min judiska historia” som handlar om 14-åriga Rebecka som har börjat fundera mer och mer kring sin egen historia. Hur hamnade hennes släkt i Sverige? Och hur har judar haft det i Sverige under historien? Genom sin egen släktresa kastas hon tillbaka till 1700-talet då judar levde under "Judereglementet", som styrde deras liv med järnhand.

Under dagen anordnas även Anne Frank-program för skolklasser. Under hela veckan kommer det finnas en bokutställning på temat på biblioteket.

Varmt välkomna!

Tid: Den 24 oktober kl. 17.30 - 19.45.

Plats: Vardagsrummet, biblioteket i Solna Centrum.

Program:

17:30 - 18.00 Fika
18:00 - 18.05 Birgitta Svensson, ordförande i Likabehandlingskommittén
18:05 - 18.50 Sanna Sjöswärd berättar om sin utställning
19:00 - 19.30 Filmvisning: ”Min judiska historia”
19:30 - 19.45 Kvällen avslutas

Sverige har fem erkända nationella minoriteter: judar, romer, sverigefinnar, samer och tornedalingar. Att just de här minoriteterna blev utsedda till nationella minoriteter beror på att de är folkgrupper som skiljer sig från majoritetsbefolkningen, har en uttalad samhörighet, egen identitet och har funnits i landet i hundratals år.

Evenemanget är ett samarbete mellan Likabehandlingskommittén i Solna stad och Solna stadsbibliotek.

1. 2019-10-24 17:30 till 20:00.
    24 oktober torsdag
    Plats Biblioteket i Solna centrum Vardagsrummet