Finlands självständighetsdag

Finland 100 år! Uppmärksamma Finlands självständighetsdag - Tänd minnesljus och smaka finska delikatesser. Ta del av musik och litteratur från Finland.

Program:

17.00 Invigningstal av kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk.
17.30 Finnjävlar Författarsamtal med Kristian Borg
18.45 Vindmantel - Ilman viitta, Kalevalas bortglömda berättelser med Fabula Storytelling
19.45 "Konfetti i vinden” Sånger & texter till kontrabasens ton. Ett tvåspråkigt musikprogram fyllt med värme, poesi och kärlek.

Mer om programmet:

FINNJÄVLAR – Möt Kristian Borg
Finnjävlar är en antologi om rotlöshet, mellanförskap, skam och stolthet. Boken är skriven av femton olika personer med sverigefinsk bakgrund. Det handlar om mammor och pappor som dött i förtid. Om lärare som skrattar åt ditt uttal. Om känslan av att vara utanför. Om att varken vara finne eller svensk – eller både och. Redaktör för boken är Kristian Borg (f. 1975). Kristian Borg är journalist och förläggare, född och bosatt i Stockholm. Hans föräldrar träffades på Finlandsfärjan och arbetade inom bland annat städ- och restaurangbranschen.

VINDMANTEL - ILMA VIITTA - KALEVALAS BORTGLÖMDA BERÄTTELSER
I en avlägsen forntid, i en dunkel vildmark, föder en mäktig magiker ett barn. Redan första natten badas barnet i en magisk källa och kläs i kraftfulla trollformler. Men kommer det att räcka som skydd mot alla faror som väntar? Mikael Öberg och Markus Luukonen har grävt i det finska nationaleposets källor och skapat en föreställning som levandegör Kalevala på ett helt nytt sätt. Föreställningen spelas tvåspråkigt, på finska och svenska.

KONFETTI I VINDEN
Ett tvåspråkigt musikprogram fyllt med värme, poesi och kärlek. Det är ett skiftande landskap i musikens och poesins värld från visor till rockballader från den finska och svenska musikskatten, och med texter av rockpoeter som Hector, Juice Leskinen samt Bruno K. Öijer och Nils Ferlin. Medverkande: Skådespelaren Sannamari Patjas och basisten Lauri Antila