Stockholm Pride 2019

Vi uppmärksammar Stockholm Pride 2019 på Biblioteken Solna.

Vi skyltar lite extra just den här veckan med HBTQ-böcker. Kom och kika på våra regnbågsutställningar och på våra regnbågshyllor. Ta del av det breda utbud som biblioteket erbjuder. Välkomna att läsa och låna!

Läs mer om Stockholm Pride och se programmet för veckan här

Solna Stadsbibliotek HBTQ-certifierades i januari 2015 och omcertificerades 2018. Läs mer om det arbetet och certifieringen här!

Till barn mellan 1-3år

 1. Pyret fixar frukost av Sara Berg och Karin Frimodig

  Av: Berg, Sara Tipsat av: Rebecca Sjövold

  Detta är den andra boken om pingvinpapporna och deras lilla Pyre. Pyret är hungrig, men papporna sover fortfarande. Till slut bestämmer sig Pyret för att fixa frukost själv. Lite knäckebröd med sylt på ska nog få dem att vakna.

Till barn mellan 3-6år

 1. En familj är en familj är en familj av Sara O'Leary och Qin Leng

  Av: O'Leary, Sara Tipsat av: Rebecca Sjövold

  Denna varma, inkluderande berättelse visar att familjer kan skilja sig mycket från varandra till det yttre, men att ingen familj är bättre eller sämre för det. Det är kärleken inom familjen som betyder något.

 2. Familjejakten av Jesper Lundqvist

  Av: Lundqvist, Jesper Tipsat av: Rebecca Sjövold

  ”Vet någon av er vad familjer är?” Nej, säger rymdfiluren, "men jag vill bra gärna veta. Jag ger mig genast av för att leta!” Följ med på resan och träffa många olika typer av familjer och lär känna vad en familj är.

 3. Morris Mickelblad och den orangeröda klänningen av Christine Baldacchino

  Av: Baldacchino, Christine Tipsat av: Rebecca Sjövold

  Det finns en massa saker Morris gillar med förskolan. Han gillar att måla. Han gillar att lägga pussel. Han gillar äppeljuicen till mellanmålet och att sjunga för full hals när de har samling. Men mest av allt gillar Morris utklädningsrummet och den orangeröda klänningen. De andra barnen förstår inte – de säger att klänningar bara är för tjejer.

Till barn mellan 6-9år

 1. Naturväktarna och den vita räven av Malin Nilsson

  Av: Nilsson, Malin Tipsat av: Sofia Kemi, Rebecca Sjövold

  Tvillingarna Ivar och Iris, två nioåringar, åker till sin moster Magda för att hjälpa henne på sommarlovet. Moster Magda är viltvårdare och tar hand om skadade djur. Första uppdraget är att hitta valparna till en skadad vit räv och sedan lösa vem som egentligen kan ha satt ut den farliga rävsaxen i skogen som räven skadat sig på. God hjälp får tvillingarna också av en av sina mammor som är poliser.

 2. Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter

  Av: Karinsdotter, Emma Tipsat av: Sofia Kemi, Rebecca Sjövold

  Lisbet är en tjej som älskar att rita och som har bra fantasi. Hon bor med sin farmor Sambakungen som älskar gelehallon, cykeltävlingar, hemliga agentuppdrag och att tantsnuska med sin gamla flickvän. Där bor också den bistra piratkatten Sixten. Tillsammans hittar de på roliga, spännande och fantasifyllda äventyr. Men till hösten ska Lisbet börja skolan. Farmor tycker att det är sorgligt eftersom hon tror att det är slutet på alla galna upptåg. Men Lisbet längtar i hemlighet till skolan och drömmer om att där hitta en vän som är lik henne själv. För innerst inne tycker Lisbet ibland att farmor är lite för mycket och hon vill bara vara en helt vanlig tjej.

Till barn mellan 8-12år

 1. Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld

  Av: Jägerfeld, Jenny Tipsat av: Sofia Kemi, Rebecca Sjövold

  Elvaårige Måns bor egentligen i Stockholm, där är allt ganska trist och jobbigt. Läsaren får veta att Måns är en transkille med en omvälvande och intensiv historia. Den här sommaren har han följt med sin mamma till Malmö där hon ska jobba. Han träffar Mikkel, en kille som ser helt livsfarlig ut, ögonen är smala, arga springor och han har tatueringar över hela armarna. Mikkel utmanar Måns på skateboard, och Måns lyckas mycket bättre än Mikkel hade trott. Från och med den dagen börjar de hänga och Måns har aldrig haft så roligt med någon annan. När Mikkel råkar se Måns pass och upptäcker att Måns är en transperson blir han besviken och upplever att Måns inte har varit ärlig. Går det att rädda vänskapen?

 2. Hockey, bänkvärmare och bögar av Maria Skotte Pekkari

  Av: Skotte Pekkari, Maria Tipsat av: Sofia Kemi, Rebecca Sjövold

  Adrian är en mycket bra hockeyspelare och hans pappa har spelat i NHL. Adrians bästa kompis Robin spelar i samma lag. En dag börjar Martin att spela i laget, han är en kille med gott självförtroende, men utan talang. Adrian behöver inte vara rädd för någon konkurrens. I skolan går det bra för Adrian, han behöver knappt anstränga sig, och tjejerna tycker han är snygg. Han talar illa om Martin och kallar honom för bög, men får dåligt samvete nästan direkt. Kort därpå drömmer han en kärleksdröm om sin bäste kompis Robin. Det blir upptakten till att Adrians humör förändras och han blir tvär mot Robin. Går det att vara hockeyspelare och bög?

Till unga 12 år och uppåt

 1. Vi är världen! av Nilsson, Malin

  Av: Nilsson, Malin Tipsat av: Rebecca Sjövold

  I förra boken Det är jag som är Mickan! får vi följa en ung transtjej när hon kommer till en ny skola, ingen där vet om att hon föddes med en pojkes kropp. Bokens budskap är att alla är bra precis som de är. "Vi är världen!" tar vid ett par år senare. Mickan och hennes bästa vänner går nu i åttan. De går igenom vänskap, ovänskap, missförstånd, uppbrott, fester och förälskelser. Men vem eller vad ska man egentligen tro på? Mitt i allt funderar Mickan över sin kropp, duger hon? Duger hon som flickvän åt Hampus när hon inte har en flickas kropp? Boken tar upp olika aspekter av transsexualitet på ett underhållande sätt och vill synliggöra unga transpersoners situation, och vara till stöd och glädje för både unga och vuxna.

 2. Rami och Jonatan av Mats Berggren

  Av: Berggren, Mats Tipsat av: Rebecka Dittmer, Rebecca Sjövold

  Jonatans fotbollslag möter ett lag med jämnåriga killar från det närliggande flyktingboendet i vårens första fotbollsmatch. Efter matchen möts Jonatans och Ramis blickar för första gången och det blir början på en spirande kärlek. En kärlek som inte alltid ses med blida ögon av omgivningen och som hotas då Rami får avslag på sin asylansökan. Den verkliga katastrofen inträffar dock kort därefter och förändrar allt i ett slag. En gripande bok om den första kärleken.

Till vuxna

 1. Tusen bitar av Marcus Jarl

  Av: Jarl, Marcus Tipsat av: Rebecca Sjövold

  Från förlaget: Det här är en berättelse om kärlek – men också om hat. Om kärlek mellan två män och om människorna som hatar den kärleken kraftfullt. Och om vad som händer när deras vägar kolliderar. Nils och Benke kämpar för att kunna leva tillsammans på samma villkor som vilket annat kärlekspar som helst. Men det tar emot – inte minst Nils far visar öppet sitt missnöje. Robert och Ebba är gifta men glider allt längre isär. Robert finner utlopp för sin ångest genom sitt intensiva homohat på nätet, medan Ebba försöker hitta en tillräckligt bra ursäkt till varför hon stannar kvar i förhållandet. Tusen bitar är ett starkt relationsdrama om vad som händer när den man älskar plötsligt rycks ifrån en och man blir ensam kvar. Och en del av den älskade lever kvar i någon annan. Någon som hellre hade dött än frivilligt tagit emot det som gavs.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Rebecca Sjövold den 26 juli 2019