Stjärnlösa nätter

Att läsa "Stjärnlösa nätter" är som att höra en kompis berätta om sitt liv. Men här är det Amàr som berättar om hur det kom sig att han 19 år gammal gick med på att gifta sig med en kusin hos släkten i Kurdistan.

Efter många konflikter med sin våldsamme far följer Amàr ändå med på en bilresa ner till släkten i Kurdistan. Han ser fram emot en semester tillsammans med bröderna och de kusiner han inte träffat på tio år. Väl på plats kommer det som en chock att de vuxna släktingarna planerat för att han ska gifta sig med sin kusin Amina. Gifta sig med kusinen? Det är ju incest och helt galet! tycker Amàr. Han vill gifta sig med någon han själv valt av kärlek. Han ska bli filmregissör och forma sitt eget liv i Sverige - inte bli den kurdiska släktens familjeförsörjare!

Amàr inser hur smärtsamt svårt det är att stå upp för den man är när grupptrycket är starkt och kommer från de man älskar mest. Hur fel det blir när man tvingas såra andra för att få vara den man vill. När det talas om heder. Och priset blir total utfrysning. 

Amàr kokar av revoltkänsla men har lite att sätta emot. Släktens hårda tryck och pappans hjärtattack leder ganska snart till att han ger efter. Inom några dagar sitter han på bröllopstronen med släkt och vänner dansande runt honom som i en mardröm som bara har börjat..

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sara Lafolie den 23 februari 2011