Stilla dagar i Mixing Part

Så fel det kan bli att ge sin man en kokbok i födelsedagspresent..

Nina och Telemann och deras tre barn hyr sommarhus i Mixing Part (eller Garmisch-Partenkirchen som orten också kallas).

Nina älskar Tyskland, alperna, ja allt som är tyskt. Telemann kan inte sluta tjata om nazismen och vill inte alls bli vän med deras tyska grannar.

Telemann älskar teater och tillbringar den mesta tiden med att tänka på den stora pjäs han ska skriva. Han kämpar för att få inspirationen och orden att infinna sig. Nina genomskådar hans teaterprat, anar en bakomliggande kris. Men hon lyckas inte få honom att öppna sig.

Inte blir det bättre av att Telemann i födelsedagspresent får en kokbok med Nigella Lawson av sin fru. Först tänker han att ”när man ger varandra kokböcker är förhållandet på väg utför”. Men så fastnar Telemann totalt i Nigellas sensuella matlagningsvärld. Han kan inte sluta tänka på Nigella, fantisera om Nigella, laga mat och chokladgodis. Man skulle kunna säga att Nigella tar över hans liv. Samtidigt försvinner Nina iväg på tyska äventyr.

Stilla dagar i Mixing part är skojig läsning. De korthuggna dialogerna som löper genom berättelsen är fulla av dråplig humor. Här finns både identitets- och relationskris, och en drift med alla dessa sensuella kokböcker i tiden som gränsar till matporr, men det blir mest som underhållning. Titeln i sig är en tydlig blinkning till Henry Millers Stilla dagar i ...Clichy.

 

 


 

 

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sara Lafolie den 28 januari 2011