Stanna kvar och ge dig av

En berättelse från 1:a världskriget

Den Irländske författaren John Boyne gjorde stor succé med romanen ”Pojken i randig pyjamas”, som även blev en prisbelönt film. Romanen ”Stanna kvar och ge dig av”, som utkommer i år, är besläktad med den tidigare berättelsen, så till vida att de båda berättar ett historiskt stoff. Den tidigare romanen utspelade sig under 2:a världskriget, i ett förintelseläger. I den nya berättelsen utspelar sig historien hemma i London, och det är 1:a världskriget som tornar upp sig.
  Alfie ska fylla fem år. Vänner och bekanta är inbjudna. Men när dagen väl infaller så meddelar de inbjudna en efter en att de inte kan komma. Någonting mycket märkligt har inträffat. 1:a världskriget har brutit ut. Nu har man så mycket att tänka på. Ett födelsedagskalas kan gott vänta.
  En viss besvikelse, såklart, för Alfie. Men hans unga liv ska komma att påverkas mer än så, och detta ganska omgående. Hans pappa tar nämligen värvning, i likhet med många andra. Han skickas till ett träningsläger, och därefter ut till fronten. Vykort lovar han att skicka till sin son. Och nog kommer de, men med tiden får de en ny och skrämmande ton, och Alfies mamma väljer att gömma undan dem för sin unge son.
  Detta är en berättelse om att längta efter någon man älskar så intensivt att man är beredd att gå långt utöver sin förmåga för att hjälpa till. Alfie, som hinner bli nio år innan berättelsen slutar, fattar några beslut som kunde gå riktigt illa. Men när han väl utfört dem, och hunnit se ett mentalsjukhus från insidan, är grannarna och vännerna på Damley Close ganska nöjda med hans insats. Så fint berättat!

Målgrupp:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 20 augusti 2014