Språkets värld

Genialt berättat!

Säg att man ska skriva nått, en bok eller en insändare eller en artikel. Då behöver man ord. Man måste också ha något att säga, såklart. Ett ärende eller ett ämne. Har man det är det bara att sätta igång. Fast... vänta nu. Är det verkligen så enkelt?
  Det är förresten inne att skriva. Aldrig har det skrivits så mycket som nuförtiden, inbillar jag mig. På bloggar och webbforum. På Facebook och hemsidor. Via twitter, e-post och sms. Våra sätt att kommunicera har utvecklats. När vi riktar oss till en mottagare måste vi ha ett tilltal.
  För Johan Althoff, känd språkforskare, är tilltalet det viktigaste när han skriver en bok. Vem han riktar sig till är inte det primära. Därför skulle jag vilja påstå att hans böcker är allåldersböcker. Han skriver på ett enkelt vis om krångliga saker. Sa jag krångliga? Jag menar roliga. Det är roligt att läsa Johan Althoff.
  Vad ett språk är och hur det fungerar fick vi kanske lära oss i skolan. Men mycket har man glömt och mycket behöver uppdateras. Och är det nu så att man behöver skriva den där romanen eller den där dagboksanteckningen, kan det vara mödan värt att spana lite i ”Språkets värld” av Johan Althoff, man blir glad och upprymd av bara farten.
  I den här boken lär vi oss t ex att människor och djur skiljer sig åt. ”Ekorren lever i en ekorrvärld av ekorrtankar”. Jag gillar den meningen skarpt. Den låter vetenskaplig, samtidigt som den ju bara är ett löst antagande. (För vad vet Johan egentligen om ekorrens inre liv?) Här talas också om inlevelse i tanken, som får orden att rinna till. Det är också väldigt bra. För med det visar Johan Althoff att språket inte bara är språk, språket är psykologi också. Språket är något som händer i hjärnan, mellan dig och mig och oss. I varje ögonblick. Alltid.
  Robert Nyberg, den ständige parhästen, illustrerar med finess. Jag tänker: läser man den här boken, kanske man får flera läsare, nästa gång man gör ett blogginlägg.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 27 december 2012