Sparkstöttingen - ett folkkärt fordon

Sparkstöttingen har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag minns hur härligt det kunde vara att ge sig ut på sparktur en solig vinterdag.

Sparkstötting

Sparkstötting
 

När jag en dag denna snörika vinter befann mig på Cityterminalen i väntan på en buss kom där en kvinna släpandes på en sparkstötting och då väcktes minnen till liv från min barndom i Piteå i Norrbotten. Jag växte upp i Piteå på 50-60-talet och där hade alla en sparkstötting, eller spark som vi sa. Det fanns sparkstöttingar i olika storlekar och en så kallad sparklåda som sattes på en stor spark. I sparklådan bäddades varmt för den lilla bebisen och sen var det bara att sparka iväg. På den tiden sandades inte särskilt mycket så det kunde gå rätt fort. Vi barn lekte tåg med sparkarna. Flera sparkar sattes ihop och en fick köra ekipaget och vi andra var passagerare. Det kunde gå riktigt fort i en nedförsbacke

Jag har av en barndomsvän fått veta att det finns ett sparkmuseum i Piteå, världens enda,  sedan 1998. När jag nu börjat forska i sparkstöttingen och dess historia, vad finner jag? Jo, att sparkstöttingens födelseplats är just Piteå, min födelstad! Detta enligt Göran Rosander på Nordiska museet, författare till boken Sparkstöttingar. Den första helt säkra uppgiften om en spark i vår betydelse av ordet är i en tidningsnotis från 1872 i Norrbottens-Posten. ”…dessa för vår ort egendomliga fordon, som kallas sparkstöttingar, ett slags kälkar som framdrifwas derigenom, att en person, som står bakpå medarna, då och då sparkar till med endera foten…”

Det finns en historia kring min mors farfar, August Danielsson, riddare av Vasaorden och engagerad kommunpolitiker av den gamla stammen som berättar att han använde sin spark som tjänstefordon vid förra sekelskiftet. Den historien står i det brev som följde med sparken som skänktes till Sparkmuseet. "En gång åkte han med denna spark tur och retur Bölebyn-Långträsk på en enda dag. En sträcka på cirka 7 mil på en hästplogad väg." En annan spark som skänkts till museet har fraktat sprit och medicin mellan Älvsbyn och Gråträsk , 4 mil enkel väg!

Sparken har ingen speciell uppfinnare utan utvecklades ur en slags stolpkälke ( en kälke med höga stolpar som man höll i) eller ur stolsläden ( i princip en stol med medar) där medarna förlängdes så att man kan skulle kunna sparka sig framåt. Det var själva idén att sparka sig fram som var det nya och det utvecklades flera olika sparkstöttingsmodeller ur befintliga kälkkonstruktioner. Fram till ca 1910 var medarna oftast av trä. När studenter och städernas borgare fick upp ögonen för sparkens möjligheter för nöjen och idrott, behövde sparken göras mer lättmanövrerad. Nu började det tillverkas stålmedsförsedda sparkar. Snart kom en masstillverkning av sparkar igång. Sparken sprids över landet. Senast 1888 nådde sparken Stockholm. Då bildades nämligen en sparkstöttingklubb. Exporten av sparkar var blygsam, bland annat några tusen till Danmark, Färöarna och USA. 

Som mest producerades drygt 100 000 exemplar per år av fabriker över hela landet. Idag står Vansbro Sparkfabrik i Äppelbo i Dalarna för i stort sett all sparktillverkning i Sverige. Man tillverkar 7000-8000 exemplar per år. 

Lite kuriosa
Världsrekordet för manuellt framdriven spark är 86,76 km/tim. Satt utför Hundfjället i
Sälen den 4 maj 1995 av Nils Masgård.
Världsrekordet för ångdriven spark är 105 km/tim, satt i januari i januari i Mosjön i Jämtland.
Den första sparkstöttingklubben bildades i Stockholm 1888.
AIK, Djurgården och Östermalm hade egna sparkstöttingklubbar.
Sparkar har även använts i armén i både Sverige, Finland och Ryssland.

Ur diktsamlingen Sorl av Werner Aspenström , 1983

In memoriam:

Innan mars månad snöpligt försvinner
några ord om sparkstöttingen,
byvägens oförbätterliga fordon,
den frusna insjöns osänkbara båt.
Omålad, stel men styrbar
stod den i grindhålet
och pekade bort mot skogsbryn,
kråkor och sparsamma gårdar.
Vantarna kramade handtagen, pjäxan tog spjärn mot jordklotet
och så bar det iväg
till handelsboden

Källor

Aspenström, Werner/Sparkstöttingen ur diktsamlingen Sorl.1983

Hemslöjden 2010:06

Rosander, Göran/Sparkstöttingar. Nordiska museet.1995

Länkar

http://www.wallstens.se/sparkmuseum.asp - Piteå sparkmuseum

http://www.aik.se/aikindex.html?/historik/sparkstotting/historik1.html - Tävlingar i sparkstötting

http://www.multia.fi/potkut/eng/main_page.htm - Vm i sparkstötting

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sparkst%C3%B6tting - Wikipedia

 

Kicki Backman


 

 1. Sparkstöttingar

  Av: Rosander, Göran
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1995
  Klassifikation: Landsvägsfordon och landsvägstrafik
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Kicki Backman den 10 februari 2011