Sonya Hartnett och den drabbande ungdomsromanen

Hur ska en bra ungdomsroman vara, egentligen? Realistisk i sin skildring av livets svårigheter - men ändå med ett hoppfullt slut? Fängslande personer och dialog – men skrivet på ett inte alltför komplicerat språk? Många vuxna som läser Sonya Hartnetts böcker blir upprörda för att där inte finns hopp eller lindring.

Australiensiskan Sonya Hartnett skrev sin första roman när hon var 15 år och sedan dess har det blivit ytterligare ett 20-tal böcker, varav de flesta är ungdomsromaner. Eller snarare så att de handlar om unga på väg ut i livet. För Hartnett själv värjer sig mot genreindelningar. År 2008 tilldelades Sonya Hartnett Astrid Lindgrens litteraturpris (ALMA) och blev därmed ett känt namn för fler svenska läsare. Motiveringen för ALMA-priset handlade just om hennes sätt att skriva för unga om motgångar och svårigheter:
”Sonya Hartnett är en av den moderna tonårsromanens främsta förnyare. Med psykologiskt djup och ett under ytan vibrerande raseri skildrar hon ungas villkor utan att väja för livets mörka sidor. Detta gör hon med språklig virtuositet och lysande berättarförmåga: hennes verk blir en kraftkälla”

Numera är en handfull av Hartnetts böcker översatta till svenska. Förra året kom Torsdagsbarn och den senaste romanen Fjäril. Visst kan det vara tungt att läsa om barn som söker sin plats i världen omgivna av misär, ondska eller amoralitet. Men Sonya Hartnett skriver så klarsynt och fantastiskt bra. En berättare som är sann, som inte förenklar eller slätar över, kan också vara ett stöd för en ung läsare.

Romanen Fjäril är en både spännande och plågsam skildring av hur det är att vara 14: osäker och oförstående inför vuxenvärlden. Spännande för att författaren vänder på perspektiven. Ingen är odelat god eller oskyldig. Det blir snarare riktigt trassligt och tvivelaktigt mot slutet. Bokens huvudperson, 14-åriga Plum, hamnar i klorna på ett tjejgäng i skolan, med allt vad det innebär av destruktiva spel, grupptryck, elakheter och menande blickar. Fastän Plum tycker sig stå över de andra tjejerna är hon beredd att gå långt för att få uppleva tillhörighet och bli bekräftad.

Berättelsen handlar också om Plums krockar med vuxenvärlden. Hon står oförstående inför  sorgsna, stagnerade vuxna och känner sig inte respekterad av sina föräldrar som har svårt att nå henne. Samtidigt låter hon sig duperas av grannfrun som till en början tycks stöttande och inspirerande, men agerar allt annat än vuxet. Och just det blir plågsamt att läsa om - för inte heller denna gång bjuder Hartnett på något lyckligt slut.

Sara Lafolie - bibliotekarie Solna stadsbibliotek

1. Fjäril