Solna Kamratförening föregångare till Solna IF

På Biblioteket i Solna Centrum finns en klippsamling om Solna IF. Den är sammanställd av en av eldsjälarna i föreningen Stig Gustafson. Läs om Solnakamraterna som sedan bytte namn till Solna IF.

solna kamratförening

solna kamratförening
 

Solna Kamratförening föregångare till Solna IF
En träningssöndag på 1920-talet. Solna Kamraterna har ställt upp sig för fotografen. I februari 1922 beslöts att Solna kyrkliga manliga ungdomsförening skulle ombildas till en idrottsförening kallad Solna Kamraterna. Huvudidrott var fotboll. Klubbfärger var lila och svart.

Ett flertal av Solnakamraterna var bosatta i Hagalund. Från början höll man till i lilla kyrksalen i Hagalunds kyrka. En annan samlingsplats för föreningen var frisersalongen vid Hagavägen 36.

Solna Kamraternas första idrottsplats, "Komotarn", låg vid gamla banvallen på ängarna mellan Stora Frösunda och norr. Längs med Uppsalabanan hade man gjort iordning en plätt där man hjälpligt kunde springa på en rakbana och där man kunde hoppa höjd- och längdhopp.

Vid inträdet i Riksidrottsförbundet 1928 ändrade föreningen namn till Solna IF. Vid den tiden skördade klubben stora framgångar i terränglöpning och gatustafetter.
 
Läs mer om Solna IF:s historia

Se fler bilder i Solna stads Bildarkiv

solna kamratförening 2

 

Skrivet av: Eva-Karin Winblad den 29 november 2013