Slow gardening

Slow gardening: arbeta med naturen istället för mot den. Trädgårdsmästaren Alys Fowler från "Den njutbara trädgården" inspirerar i matnyttig handbok för cityodlare.

Under vårvintern kunde vi hobbyodlare drömma oss bort med Alys Fowler i tv-programmet ”Den njutbara trädgården” (SVT).  Den förtjusande trädgårdsmästaren förvandlade sin radhustäppa i London till en fantastisk köksträdgård: lika matnyttig som vacker. Målet var att bli självförsörjande på grönsaker och örter - och med hjälp av de två hönorna Gertrude (Stein) och Alice (B Toklas) var ekosystemet fullbordat. Det blev förstås avundsvärt fint och prunkande, men avslöjade även bakslag som tidigt hagel, sniglar och möglande tomatplantor i växthuset.

Återvinningstanken och ett miljövänligt sätt att odla går igen i Alys Fowlers handbok Slow gardening. Begreppet slow gardening har författaren myntat själv med avseende på att hon arbetar med naturen och tar hjälp av dess egna förmågor och insekternas jobb. Istället för att bekämpa och köpa nytt. Därför blir det viktigt med jordförbättring, kompostering, planering av odlingar och snälla strategier mot skadedjur.

Boken är inspirerande med vackra foton, illustrationer och fiffiga lösningar. Lättillgängligt även i de kapitel som är något av överkurs. Texten är översatt och bearbetad för svenska förhållanden av Inger Palmstierna.

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sara Lafolie den 24 maj 2012