Släktforska på nätet

Många kommer till biblioteket för att släktforska i våra tolv svenska databaser på vuxenavdelningen. Men mycket finns också på nätet tillgängligt att roa sig med hemma.

Lövträd

 

Lövträd

Internet är verkligen en guldgruva för släktforskare. Kolla dessa länkar!

Genealogiska Föreningen

Lokal på Anderstorpsv. 16 i Solna.  Har stort arkiv och bibliotek med unikt material, bl a en stor samling dödsrunor från de stora dagstidningarna. Här finns också tillgång till olika betaldatabaser, bl a Ancestry.com och Arkiv Digital, och CD-skivdatabaser. Gratis för medlemmar.

Mölndals länkkatalog

Deras Ld-avdelning är en riktig guldgruva, mycket omfattande.

Rötter

Sveriges släktforskarförbunds webbplats. Har ett välbesökt diskussionsforum, Anbytarforum. I Faktabanken finns tillgång till intressant material bl a förteckningar och länktips.

DIS

Webbplats för Föreningen för Datorhjälp i släktforskningen. Medlemssida. Deras forskningsverktyg Disbyt innehållr 28,6 miljongr poster. Regionsföreningen DIS-Öst flyttade feb-08 till Andertorpsv. 16 i Solna.

Högman

Privatpersons omfattande webbplats. Hans Högman har dessutom gjort gedigna sammanställningar av svensk historia och svensk militärhistoria. Sidan har en bra egen sökmotor.

DDSS

Demografisk Databas Södra Sverige innehåller förteckning över födda, vigda och döda i regionen och har värdefulla länktips.

Stockholms stadsarkiv

Här finns bl a länkar till förteckningar över vad arkiven har för material (gå in under rubriken Använd arkiven högst upp på startsidan och vänsterspalten finns ingångar till olika förteckningar över arkiv).

Gravsatta i Stockholm

En Internetresurs, som delvis motsvarar innehållet på CD-skivan Begravda i Stockholm.
 
Riksarkivet

Här hittar du Riksarkivets söktjänster, bl a SVAR och NAD. NAD tillhandahåller arkivförteckningar över hela Sverige gratis.

Centrala Soldatregistret

Omfattar soldater som blivit antagna 1682-1901. Databasen utökas allteftersom och uppgifter om varje person varierar. Den bygger på ett samarbete mellan de lokala soldatregistren i Sverige, Centrala soldatregistret och Föreningen DIS.

Stockholmskällan

En av många bildarkiv på Internet

Stockholms länsmuseum

Har även ett bildarkiv.

Skatteverket

Här finns en förteckning över Sveriges församlingar genom tiderna. Gå in på flik upptill Privat, Folkbokföring. Klicka på Att vara folkbokförd i vänsterspalten och därefter på Folkbokföringens historia. Klicka sedan på Sveriges församlingar genom tiderna och i nästa steg på Förteckning i vänsterspalten. Detta dokument sträcker sig till 1988.

Geneanet

En nätgemenskap där det allmänna intresset är släktforskning (ursprunget är franskt). Du kan söka i de data som redan finns inlagda, publicera ditt släktträd och utbyta tankar med andra i nätverket för att komma vidare i din släktforskning. Tjänsten är gratis men kräver registrering. Det finns också en utökad betaltjänst. 

 

Du kanske har släkt utomlands. Här kommer ytterligare några tips som du kan utforska.

G-gruppen – Genealogi över Östersund

Har vägledning om släktforskning i Tyskland, Estland, Finland och Lettland.

Cyndi’s List

Omfattande länklista om släktforskning över hela världen

Castle Garden

Innehåller förteckning över 10 miljoner immigranter till USA under perioden 1830-1892.

Ancestry.com

Amerikansk databas som innehåller över 3,5 miljarder uppgifter. Betaldatabas. Finns att använda gratis hos Genealogiska Föreningens lokaler i Solna (from mars-08).
Numera finns också en svensk version.

FamilySearch.org

Mormonernas släktforskningswebbplats. Betaldatabas.

 

 

 

 

 

 

 1. Släktforskning på nätet

  Av: Samuelsson, Lina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Genealogi - metod, släktforskning - metod
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Christina Blomberg den 25 februari 2010