Skogens guld!

Vad kan vara värt att veta om skogens guld?

På 70-talet fanns det ca 3.000 olika svamparter. Hur många tror Ni det finns idag? Forskningen har förändrat vår kunskap om svamp, och därför räknar vi numera till närmare 4.500 olika arter. Med dessa ord inledde den kände svampspecialisten Pelle Holmberg sitt föredrag på biblioteket i Solna centrum under torsdagskvällen, ett föredrag som lockade drygt 50 svampintresserade personer.

Vilken Karl Johan-svamp det än är, så är de goda, fortsatte han. Under kvällen fick vi höra om giftiga svampar som Riddarmusseronen och om Toppiga giftspindelskivlingen, om lövskogsarter och blandskogsarter. Om Brunsoppen och om andra sorters soppor. Och om riskor. När en sopp blånar, är den då farlig, frågades? Nej, kom det unisona svaret från publiken, och det var inte utan att Pelle Holmberg blev lite imponerad av den samlade kunskapen på plats.

I Sverige på 1800-talet åt man inte svamp, som på andra platser på jorden. Man åt bark och sågspån, men inte svamp. Med gott humör och stor kunskap förklarade Pelle Holmberg orsakerna till detta faktum. Och ett gott råd delades ut. Ät ingen skogssvamp rå! Stor sensation uppstod under kvällen när en av besökarna visade upp sitt senaste svampfynd, en tryffel! Omöjligt, menade Pelle. Den svampen växer inte i Stockholstrakten. Bara långsamt lät han sig övertygas, men nog var det en Tryffel, i alla händelser. Den hade vuxit i en kompost!

En liten känga delade han kvällen till ära ut. Mot vem undrar ni? Till Stockholms alla krögare, såklart. Fler skulle finnas med i guide Michelin, om de bara hade vett att hantera skogens guld på det sätt den förtjänar. Sedan avslutade han kvällen med att uppmana alla att läsa böcker om svamp och att går kurser i svamp och bärkunskap. Det är dessa växter värda!


Staffan Engstrand

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Staffan Engstrand den 16 september 2011