Sixten och Blixten går till jobbet

"Sixten och Blixten är två bröder som ibland gör lite konstiga saker. Men de kommer ju från Kufböle där man gör saker och ting lite annorlunda än hos oss.”

Nu har de bestämt sig för att börja jobba. Därför går de till Arbetsförmedlingen. Där hittar de en anslagstavla med 12 lediga jobb. Hur väljer man? Det gör de inte. ”Vi provar allt!”, utropar Sixten ivrigt. Alltifrån bagare och bonde till sekreterare, städare och musiker.

Boken är både informativ och rolig tydliga texter och skruvade bilder om vad man faktiskt gör på de olika jobben. Sixten och Blixten gör det mesta fel och bakvänt, men med glatt humör och de galnaste idéer. Det blir därför en både realistisk och surrealistisk berättelse.

Det är inte självklart för alla att musiker är ett yrke som alla andra. Här presenteras olika slags musiker samt en miniserie om livet som turnerande rockmusiker. Allra roligast är dock serien om Sixtens och Blixtens heroiska insatser som städare på ett kontor. Där är golven så till den grad geggiga av smuts att personalen tvingas förflytta sig klängandes i ventilationsrören i taket. Först sanerar Sixten och Blixten kafferummet. Sedan kör de runt på kontoret med städmaskinen och plockar ned de anställda från ventilationsrören. I kafferummet får den medtagna personalgruppen kaffe och varma filtar.

Tacksamheten känner sedan inga gränser. Tänk, inte visste de att golven i själva verket är gula!
Boken avslutas med svar på frågorna om varför man arbetar och hur det är att arbeta. Där finns ett och annat att diskutera för den som vill. Sist men inte minst, kom ihåg att leken är barnens arbete. Kanske fler vuxna borde leka lite mer på sina jobb?

Johan på Hallonbergens bibliotek

Tipsat av: Solna administratör den 7 mars 2011