Sissel-Jo Gazan

Deckarförfattare och samhällsdebattör.

När Sissel-Jo Gazan under våren introduceras på svenska med den i hemlandet Danmark uppmärksammade romanen ”Dinosauriens fjädrar”, är det en rutinerad författare vi möter. I Danmark debuterade hon redan 1995, med romanen ”När man kysser i august” (ej översatt), en berättelse vars underliggande tema handlade om kärlek och om dess förutsättningar, ett ämne som för övrigt präglar mycket Sissel-Jo Gazan hittills skrivit.

Sissel-Jo Gazan är född och uppvuxen i Århus i Danmark. Men redan som femåring övertalade hon sin mor att följa med henne på fiskeskutan Shearwater, på vilken de tillsammans tillbringade ett par år på olika platser på Medelhavet. När inte hennes mor undervisade henne fick hon skolundervisning i de städer de angjorde. Och hela tiden skrev hon resebrev hem till familjen och till sina vänner, för att hålla kontakten. Som vuxen har Sissel-Jo också kommit att resa mycket, och flera av hennes berättelser är skrivna under längre uppehåll på olika platser, som i Portugal och på Filippinerna. 

Kärlekens villkor är temat redan för hennes första roman ”När man kysser i august”, där man följer den helt unga flickan April, som söker sin plats i tillvaron i relationen till en man. Hennes andra roman, ”Et barn for sig”, (ej översatt) handlar om familjehemligheter, i den psykologiska thrillerns form. Innan det stora genombrottet skrev hon också en intervjubok som fick stor uppmärksamhet i Danmark, ”Sig ja! – hvad praester ved om kaerlighet”, i vilken hon intervjuar tio präster om förutsättningar för livslång kärlekslycka, mot bakgrund av vad som står i bibeln. Frågorna hon ställer är klassiska: vad göra när man blir övergiven av den man älskar? Och hur går man till väga för att hantera sorgen? 

”Dinosauriens fjädrar” utkom i Danmark 2008, och belönades med Danmarks radios litteraturpris samma år. Den lanseras som en thriller, men är egentligen någonting mycket mer. Vad som främst utmärker Sissel-Jo Gazans romaner är hennes djupa och insiktsfulla personporträtt, i kombination med hennes förmåga att analysera familjebakgrunder, hemlighetsmakerier och outtalade hot. Sissel-Jo Gazan pekar på det faktum att man är en produkt inte bara av sin samtid, utan också av sitt förflutna, om vilket man sällan någonting vet. Thriller eller ej, det är kanske inte så väsentligt, mer än för förlaget, som måste tänka på att nischa sina produkter. Under tiden skriver Sissel-Jo Gazan om de små vardagsbrott vi ständigt och dagligen begår mot varandra.


Staffan Engstrand

 1. Dinosauriens fjädrar

  Av: Gazan, Sissel-Jo
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från danska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Staffan Engstrand den 1 augusti 2011