Söta pojkar är bara på låtsas

En roman med kryddning av äkta dagbok.

Det är Söta pojkar är bara på låtsas Av Moa Eriksson Sandberg. Boken bygger nämligen på författarens egna dagboksanteckningar från tonåren.

Inledningen är en lista över 17 åriga Ellas mål och löften:

1. Bli en söt pojkes flickvän
2. Vara mig själv och inte påverkas av någon annan
3. Göra bra teater redovisningar
4. Alltid tro på att jag ska lyckas med det jag gör
5. Skratta mycket! ”Man ska skratta även när det inte finns något att vara glad över, annars kanske man aldrig får skratta innan man dör.”
6. Forska om mina förra liv.
7. Inte vara så jäkla tonårsdeppig :(
8. Göra situps varje dag
9. Äta mindre godis och chips
10. Sluta klämma pormaskar (äckligaste ordet som finns)

Listan får mig att tänka på Linda Skugges dagbok från 90-talet Men mest av allt vill jag hångla med nån. Det finns över huvud taget mycket 90-tals Skugge i boken, och hon dyker även upp som en av Ellas förebilder.

Ella går estetiskt teatergymnasium och hon fyller sin tid med skola, vänner, pojkar, musik, fylla och hångel. Allt rör sig väldigt snabbt kring henne och känslorna är en berg-och-dal-bana. Ibland känns bekräftelsen hon får av pojkar underbar, medan den i nästa stund kraschar i en känsla av att bara bli uppskattad för sitt yttre och inte vad som egentligen finns inuti. Att boken bygger på dagböcker gör att språket känns ärligt och äkta, vilket gör den väldigt fin även om det inte finns något direkt äventyr att sugas in i utöver det äventyr det innebär att vara 17 och ta sig igenom gymnasiet med vettet i behåll. Det känns ju även rätt spännande att få ”tjuvläsa” någon annans dagbok, även om allt inte är sant. Om man gillar sanna historier att känna igen sig i gillar man nog Söta pojkar är bara på låtsas!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Elin Sundström den 23 december 2011