Sök i historien på Internet

Intresserad av historia? Bibliotekarie Christina Blomberg ger tips på massor med historiska länkar.

Antika ruiner

Rome Reborn

Visar en 3D-modell av det antika Rom skapad av the Institute for Advanced Technology in the Humanities of the University of Virginia i samarbete med bl a universitet i franska staden Caen.

Svenska Heraldiska Föreningen

Innehåller bl a artiklar om heraldik och länkar till databaser med t ex stadsvapen och släktvapen.

Historiska världar

En svensk webbplats tänkt som inspiration för att återskapa historia. Förutom ett aktivt webbforum där historiska hantverk och forna tiders leverne diskuteras, finns här en presentation av svensk dräkthistoria med enkla mönster och två digitala ordböcker, Vikingatidens ABC och Medeltidens ABC. Projektet drivs av Historiska museet.

Forum för levande historia

Institutet ska engagera och sprida kunskap om förintelsen, folkmord, intolerans och mänskliga rättigheter. På webbplatsen finns tillgång till publikationer och annat material (ibland gratis och ibland till salu) om dessa fyra ämnesområden.

Historiska kartor – Lantmäteriet

På denna webbplats kan man söka reda på svenska kartor på läns-, kommun- och ortsnivå. Den avancerade sökning medger också möjlighet att begränsa till vissa årtal och syftet bakom kartmaterialet.

Statens arkiv

Webbplatsen utgör en ingång till det digra arkivmaterialet hos Riksarkivet och landsarkiven som utgör en del av Sveriges kulturarv från medeltiden och framåt.

Portalen för historisk statistik - historia i siffror

Inriktningen är främst på ekonomisk historia.  Här speglas en mängd aspekter , t ex befolkning, bostadsförhållanden, hemarbete och tramsporter. Det finns internationella fakta, en prisomräknare som sträcker ända tillbaks till 1200-talet och en möjlighet att göra jämförelser mellan olika tidsperioder.

UCPD Database

Presenterar fakta om konflikter i världen sedan 1975 på engelska. Uppdateras regelbundet av Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

1. Källkritik för Internet

Av: Leth, Göran
    Publiceringsår: 2000
    Klassifikation: Datornätverk|Datanät, datakommunikation