Robothjärta

Nördiga amerikanska ungdomar – hurra!

Beas pappa arbetar som universitetsprofessor och är ständigt på jakt efter nya utmaningar, vilket har lett till att Bea redan flyttat femtielva gånger under sina 17 år på jorden. Hon har vid det här laget hunnit bli rätt van och bryr sig inte nämnvärt, har för längesedan slutat försöka skaffa vänner utan umgås mest med sin mamma. Tillsammans klär de ut sig och gör reproduktioner av klassiska filmscener som de fotograferar. Bea fantiserar även en hel del om döden och sin egen begravning, där den killen hon för tillfället är avståndskär i är den som är allra ledsnast. På nätterna lyssnar hon på ett radioprogram, där lokala nattugglor ringer in och pratar konspirationer. Bristen på rörelse vid en okänd ökenråttas död får hennes överkänsliga mamma att kalla henne robot, och Bea tänker att det kanske inte vore så dumt ändå att ha ett robothjärta.
När familjen efter ännu en flytt hamnar i ännu en småstad, och Bea börjar i en ny skola där alla andra gått tillsammans sedan ettan, ser hon det mest som ett transportår på väg till college och livet. Men i aulan hamnar hon bredvid outsidern Jonah Tate – Ghost Boy, och det är inte längre så lätt att hålla livet på paus.
Den här boken är så himla bra! Språket och miljöerna är så trovärdiga och det är ofta väldigt roligt (och sorgligt), det visar sig att översättare är Sanne Näsling som är författare till en av förra årets stora favoriter Kapitulera omedelbart eller dö!
Om man gillar Ghost world, Nick och Norahs oändliga låtlista och Mitt så kallade liv, skulle jag tro att man gillar denna bok. En både rolig och sorglig historia som ger värme och som Du borde läsa!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Elin Sundström den 13 januari 2012