Resan

Ankan blåser bort i en häftig storm och hamnar på ett helt nytt ställe. Det känns konstigt och inte alls som hemma. Ankan förstår inte vad de andra djuren som den träffar säger. Den förstår sig inte ens längre på sig själv. Till slut träffar den en annan anka, de börjar leka och lär sig förstå varandra. Ankan börjar prata med de andra djuren. Sakta men säkert börjar den känna sig hemma och tillfreds med sig själv och andra. Men så kommer en ny vind och för bort ankans nya vän. Hur ska det nu gå?

Texten är fåordig och bilderna är avskalade och retroinspirerade i en dämpad färgskala. Illustrationerna är underfundiga och speglar det direkta i texten på ett fint sätt.

Det här är en fin och tänkvärd liten bok. Den är inte alls så enkel som den kan tyckas vara vid första anblicken. Den kan läsas och förstås på flera sätt. Den kan handla om hur det är att flytta eller fly till en ny plats eller ett nytt land där man inte känner sig hemma och inte förstår språket. Hur vilsen och otrygg man kan känna sig när man hamnar i ett nytt okänt sammanhang. Den kan också handla om hur det är att växa upp och förändras och utvecklas. Det är en viktig bok, som kan väcka många funderingar och ligga till grund för samtal.

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sofia Kemi den 13 november 2014