Råsunda fotbollsstadion

När Råsunda fotbollsstadion rivs efter nästa säsong har det spelats fotboll på samma plats i drygt 100 år.

Råsunda fotbollsstadion

Råsunda fotbollsstadion
 

"1910 byggdes Råsunda Idrottsplats som den hette då med en läktare som rymde 2 000 personer med plats för en publik på sammanlagt runt 12 000 åskådare. Här spelades fotbollsmatcher under Stockholmsolympiaden 1912 och även ett antal landskamper under åren."

Så skriver Lars Epstein, fotograf på Dagens Nyheter, på sin nuvarande blogg. Och han fortsätter: "Råsunda Idrottsplats revs 1936 och på samma ställe byggdes Råsunda Fotbollsstadion som nästa år upplever sin sista säsong. Nyligen hittade bibliotekarien i Solna Staffan Engstrand ett antal filmrullar som hans morfar arkitekten Birger Borgström tog under bygget av Råsunda Fotbollsstadion. Det var Birger Borgström som tillsammans med Sven Ivar Lind ritade Råsunda. Därav hans intresse att dokumentera bygget. Här är några av de unika fotografierna som legat opublicerade under alla år." Se länk nedan:

EPSTEINS BLOGG

Men det finns flera bilder av byggnationen från 30-talet. För den som önskar se dem, är det bara att besöka Solna stads bilddatabas. Den finns på vår hemsida, men går också att nå via länken nedan: (sök på: fotbollsstadion som ämnesord).

BILDARKIVET


 

Målgrupp:

Skrivet av: Staffan Engstrand den 31 oktober 2011