Pojken och lånarna

Fin bok blir fin film!

Idag fick jag reda på att boken Pojken och lånarna har blivit film. Den har premiär redan 2 november, och det är Studio Ghibli som ligger bakom som bland annat har gjort fantastiska Spirited Away.

I alla fall blev jag otroligt glad när jag blev påmind om denna bok, för Pojken och lånarna var nämligen en av mina första stora bokslukarupplevelser. Jag fick den i julklapp av en äldre kusin och efter att jag sträckläst den var jag fullkomligt förtrollad av de små varelserna som ”lånar” allt vi tror vi tappat bort, och jag plöjde allt som fanns skrivet om lånarna varv efter varv.

Arrietty är dotter i en av de sista lånarfamiljerna. Lånarna är ett slags småfolk som bor i närheten av människor och tar hand om våra förlagda saker som de förvandlar till egna prylar. Våra synålar blir deras strumpstickor, tändsticksasken en byrå och säkerhetsnålen ett lås. En dag får Arrietty följa med för att lära sig den farliga lånarkonsten. Hon har alltid blivit varnad för att visa sig för människor, för om man blir sedd måste man ögonblickligen ge sig av från sitt hem (om inget ännu värre händer). Trots detta blir Arrietty en dag sedd av ”pojken”, och det visar sig att man kanske inte ska ta alla varningar på så stort allvar.

Titta på trailern för filmen som heter Lånaren Arrietty här. Den verkar jättefin tycker jag och jag kommer absolut att se den snart!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Elin Sundström den 24 oktober 2011