Personalen tipsar på temat Norge

Norge är så mycket mer än telemark, fjordar och lusekoftor. Framförallt har Norge riktigt många bra författare. Här har personalen samlat sina bästa tips på norsk läsning.

Jo Nesbø
Den norska författaren Jo Nesbø är kanske mest känd i Sverige för sina deckare om kommissarie Harry Hole. Hittills har det kommit ut 8 böcker i Sverige. Börja med att läsa Fladdermusmannen som är den första boken i serien. Men Nesbø skriver inte bara blodiga deckare, han har även en barnslig sida som han får utlopp för i de tokroliga böckerna om Doktor Proktor och hans Pruttpulver.  Böckerna handlar om Professor Proktor som försöker ta fram en medicin mot hösnuva, men istället uppfinner ett pruttpulver. Boken passar bra att läsa högt för barn 6-9 år eller att läsas själv av barn 8-11 år eller av vuxna som längtar efter böcker att skratta högt åt.

Kjersti Annesdatter Skomsvold
Skomsvold debuterade 2009 med den tragikomiska romanen Ju fortare jag går, desto mindre är jag. För boken fick hon Tarjei Vesaas debutantpris 2009. På tidningen Kulturen kan du läsa en recension av romanen.

Tarjei Vesaas
Vesaas levde 1897-1970 och räknas som en av Norges mest betydande modernister. Vesaas var framförallt känd för sina romaner och noveller, men han skrev även dikter och dramatik. Hans mest kända böcker är Fåglarna och Isslottet.

Niels Fredrik Dahl
Niels Fredrik Dahl är en etablerad författare i Norge och skriver såväl romaner, som lyrik, dramatik och tv-manus. 2011 kom den svenska översättningen av romanen Herre. Herre är en roman om den norske författaren Bernhard Herre, verksam under den första delen av 1800-talet. Det är en vackert skriven berättelse om en tragisk man och författare som fick uppskattning först efter sin död. Läs en recension av romanen på tidningen Corren.

Sondre Bratland
Bratland är inte författare utan musiker. I Norge är han framförallt känd i för sina religiösa musikstycken. Men låt dig inte avskräckas av den religiösa framtoningen. Musiken är lika vacker både för den troende som ateisten. På skivan  Alle Vegne samarbetar Bratland med Annbjørg Lien, norsk fiolspelerska och sångerska.

Stian Hole
Hole är grafiker och illustratör och numera även barnboksförfattare. Han har gjort många bokomslag och även flera gånger vunnit priser för sina vackra illustrationer, ex. "Årets vackraste böcker". För sin bilderbok Hermans sommar (Garmanns sommar) fick han Kulturdepartementets debutantpris 2006. Låna och förundras över de vackra och mångsidiga bilderna.

Arne Svingen
Svingen är författare och journalist. Han har gett ut många böcker inom olika genrer, såväl barn- ungdoms och vuxenböcker. 2006 fick han Bragepriset för ungdomsromanen Svart Elfenben om inbördeskrig och barnsoldater i Elfenbenskusten. Vill man hellre läsa roliga böcker rekommenderas böckerna om Hubert till exempel Fläcken och Mustrubbel. De passar för barn i lågstadiet.

Knut Faldbakken
Knut Faldbakken är en av Norges mest produktiva författare. Han debuterade 1967 med Den grå regnbuen. Han har nu skrivit ett tjugotal romaner.  År 2002 debuterade han som kriminalförfattare och två år senare gjorde han succé med Gränsen som är den första boken i serien om kommissarie Valmann. Idag har det blivit fyra böcker i den här omtyckta serien

Roy Jacobson
Jacobsen debuterade 1982 med novellsamlingen Fangeliv. 1987 kom Det nya vattnet, som är en kriminalhistoria och en samhällssatirisk roman. Det stora genombrottet kom 1991 med Segerherrarna, en familjekrönika som börjar med fattiga fiskarbönder på 20-talet i Norge och sträcker sig fram till idag. Romanen fick han Ivar Lo-priset för 1994.

bokbord

1. Doktor Proktors pruttpulver