Patti Smith - en av vår tids största rockikoner

"Med dig kan jag inte misslyckas". Kanske föll orden inte exakt så, men innebörden var den samma. Den som yttrade dem hette Robert Mapplethorp, och han riktade dem till Patti Smith, sångerskan som han så ofta fotograferade. 1989, då Robert Mapplethorp avled i en hiv-relaterad sjukdom, lovade Patti Smith honom att hon skulle skriva om deras relation. Nu, nästan drygt tjugo år senare, finns den utgiven på svenska, på Brombergs förlag. "Just kids", lyder titeln.

Patti Smith och Robert Mapplethorp träffades i New York i mitten av sextiotalet. Hon hade flyttat dit från Brooklyn och Chicago, där hon vuxit upp. Med Artur Rimbaud under armen och sina föräldrars välsignelse begav hon sig mot storstaden för att söka lyckan. Hon såg ingen framtid som fabriksarbeterska, åtminstone inte för egen del. Ganska snart mötte hon Robert Mapplethorp, och såg i honom en själsfrände. Han var uppslukad av sina drömmar om att lyckas som konstnär. De delade billiga lägenheter tillsammans, som de också utformade till arbetslokaler. De gick tillsammans omkring i New Yorks loppiskvarter, fyndade billig rekvisita, att använda till sina verk. Patti Smith arbetade länge som bokhandelsmedhjälpare, för att fylla på hushållskassan. Att läsa "Just kids" är att ta del av hur två konstnärssjälar på ett oglamouröst och självuppoffrande vis tillsammans stöttar och vägleder varandra under små förhållande, mitt uppe i den era som går under beteckningen "flower power". De befinner sig i en smältdegel, där deras strävanden formas av möten med storheter som Janis Joplin och Jim Morrison och, om än på avstånd: John Lennon och Andy Warhol.

Att Robert Mapplethorp skulle bli konstnär visste han tidigt. Att han skulle utvecklas till att ägna sig åt fotografin var mest en slump. Sin första kamera fick han låna av en bekant. Länge köpte han billiga fotografier på loppis, som han använde i collage. Det var billigare än att använda egen kamera. Spegelreflex med film var inte att tänka på. Men i takt med att han utvecklades, och skaffade sig mecenater som trodde på honom, kunde han skaffa finare utrustning. Det är också under dessa år, en bit in på sjuttiotalet, som han blir bekväm med och långsamt accepterar sin sexuella läggning. Patti Smith står dessa år på ett visst avstånd. Sin konstnärliga bana har hon lagt åt sidan. Nu är det musiken hon ägnar full kraft, därtill övertygad av just Robert.

"Just kids" är en prosaisk, jordnära berättelse, och därför så vacker. Den berättar om den tuffa vägen till framgång. Den berättar om Mapplethorps förmåga att utveckla det konstnärliga fotografiet, genom att tränga in i sexualiteten, sin egen inte minst. Hans starkt homoerotiska svartvita fotografier, oftast strängt stiliserade, anknyter till antikens skönhetsideal. Man kan tänka sig att det var ett sätt för Mapplethorpe att legitimera sina fotografier. Han ville upphöja alla förbjudna drifter, sätta dem på piedestal, visa: såhär kan sexualiteten också se ut. Han ville säga: detta är vackert. Tillsammans gjorde han och Patti Smith en resa, som bollplank gentemot varandra, där de såg och stöttade varandras idéer. Hennes enkla hyllning till åren som formade deras karriärer berör.

Staffan Engstrand, Solna stadsbibliotek

1. Just kids