Pappa och jag

Livet fint skildrat

En fyraåring upptäcker världen varje dag. Hela tiden händer saker – roliga och tråkiga – som gör att tillvaron blir lite mer begriplig. Har barnet en förälder som hela tiden engagerar sig underlättar det förstås växandet.
I Ulf Nilssons pappa och jag möter vi Maja. Hon är en tjej med mycket humör som ofta vet vad hon vill. Ulf Nilsson har tecknat ett levande porträtt av en flicka som trots sin ringa ålder är väldigt kompetent. När hon tvekar och är rädd finns hennes fantastiska pappa där som en vägvisare och tröstare.
  Mycket av det pappa och Maja gör bottnar i pappans egna barndomsminnen. Han kommer tex ihåg när han letade skatter eller smög på folk. Maja är rädd för grannens hund. När hon och pappa smyger efter hunden och hans matte, upptäcker Maja saker som gör att hennes relation till hunden blir en helt annan. Snart är de bästa vänner.
  Det handlar mycket om vardagliga ting när Maja och pappa är tillsammans, saker som i princip vilken förälder som helst kan göra. De köper julgran, besöker järnhandeln, går till bibblan och gör en utflykt till skogen. Författaren beskriver deras relation på ett kärleksfullt sätt där den vuxne också tar plats. Mamma i boken har fått en tillbakadragen roll.
  Boken är indelad i åtta fristående kapitel vilket är bra om man vill högläsa för mindre barn. Lisen Adbåge har gjort färgillustrationerna som finns på var och varannan sida. Det barnnära uttrycket samspelar fint med texten och förhoppningsvis kan boken leda till många små angenäma samtal om det som kallas livet.

Målgrupp:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 23 december 2014