Om inte nu så när

Kärlek och främlingskap i krigets tid

Utlänningsbyrån, 30- och 40-talets motsvarighet till dagens Migrationsverk, utgör navet i historien. Här korsas vägarna för ett antal människoöden, som författaren skildrar både engagerat och med viss distans. Själv upprörs jag över den flathet och okänslighet som genomsurar många av tjänstemännens handlingar.
I sitt samtal  på Bok- och biblioteksmässan 23 september 2011 med kulturjournalisten Yvonne Ihmels förklarade Annika Thor att romanen har dubbla bottnar, men varje läsare kan skapa sin version. Boken innehåller tre parallella motiv, kärlekshistorien, flyktningmottagandet i Sverige under 30- och 40-talet och associationerna till nutiden. Ytterligare ett tema är främlingskapet i dubbel bemärkelse. Ingrid drivs in i en inre exil och stöts bort av både nära och samhället. I beskrivningen av Ingrid använder sig Annika Thor också av ett kroppens främlingskap.
Annika Thor känner vi som barn- och ungdomsförfattare. I sin roman Om inte nu så när vill författarinnan skildra flyktningströmmarna i Europa i samband med andra världskriget ur ett vuxet perspektiv. Hon har ju tidigare berört ämnet i ungdomsromanerna om Steffi och hennes syster.

Tipsat av: Christina Blomberg den 14 oktober 2011