Om författaren JD Salinger

Författaren J D Salinger i hätskt gräl med svenskt förlag.

Han debuterade under tidigt fyrtiotal. För mer än sjuttio år sen!
  De mycket välskrivna novellerna hette ”Till Esmé – kärleksfullt och solkigt”. Redan här introducerar han familjen Glass”, som hans senare berättelser handlar om.


  Sen skrev han en kultroman, som ganska snart kom också på svenska, 1953. ”Räddaren i nöden”. En sån där som varenda gymnasieelev ska plåga sig igenom. Boken blev omåttligt populär, och fortfarande säljer den hundra tusen om året. Drygt. Den handlade om den första unga generationen amerikaner som vänder den äldre generationen ryggen. Men författaren sålde aldrig filmrättigheterna. Han gav få om ens några intervjuer. Fotografier av honom hör till ovanligheterna. Han syns sällan på bokomslagen. Ganska snart flydde han New York, där han vuxit upp på Manhattan, för ett ensligt liv i New Hampshire, där han bor än i denna dag. Nittio år gammal.

J. D Salinger skrev om meningen med livet. Eller, rättare, vad som borde vara meningen med livet. Enligt honom. Novellerna i ”Till Esmé – kärleksfullt och solkigt” ger prov på den saken. Han blickar österut, mot en filosofi som hyllar det enkla, avskalade, nakna. Senare gavs ett par romaner ut, som skrevs ner av samtida kritiker i USA. Det blev ytterligare ett skäl för den redan skygge författaren att bryta kontakten med omvärlden. Alltsedan mitten av sextiotalet har han framhärdat i sin självvalda isolering, också om en del journalister genom årens lopp försökt skriva hans biografi, med klent resultat. Ian Hamiltons ”På spaning efter J D Salinger” blev ett uppgivet försök.

Nyligen har Salinger stämt en svensk bokförläggare för upphovsrättsbrott. Han anser att romanen ”60 years later” alltför mycket liknar hans eget original, Räddaren i nöden. Förmodligen har Salinger rätt. Fredrik Colting, med bokförlaget Nicotext, har på genialt vis lyckats få massmedial uppmärksamhet. Men vad som förvånar mig mest i denna historia är det faktum att en nittioåring fortfarande så intensivt slåss för sin integritet. Det är imponerande.

Text: Staffan Engstrand
 

 1. Räddaren i nöden

  Av: Salinger, Jerome David
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. The catcher in the rye

  Av: Salinger, Jerome David
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1951
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Franny och Zooey

  Av: Salinger, Jerome David
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Staffan Engstrand den 16 mars 2010