Oönskad

I England 2140 möter vi Oönskade Anna. Oönskade är barn vars föräldrar fått tillgång till medicin som ger evigt liv.

För att få det måste man avstå rätten att skaffa barn för att förhindra att världen överbefolkas. Att ändå sätta barn till världen är ett brott, om det upptäcks fängslas föräldrarna. Barnen omhändertas för att så tidigt som möjligt börja arbeta för att sona föräldrarnas brott.
Anna bor på Grange Hall, en institution för oönskade. Där lever barnen ett hårt liv och får inpräntat att de egentligen inte har någon rätt att existera. De ska vara tacksamma att de får leva, i många andra länder dödar man oönskade.
Anna har fått en dagbok då hon under en kort tid fick arbeta hos Mrs Sharpe, en önskad. I dagboken skriver hon om sitt liv men hon är noga med att gömma den, egentligen har hon ingen rätt till personliga tillhörigheter. Anna har fogat sig och accepterat sitt öde även om hon bär på en ilska mot sina föräldrar. Så en dag dyker det upp en Oönskad som stör ordningen på Grange Hall. Oönskade Peter har länge levt i hemlighet med sina föräldrar och han har ett helt annat sätt att se på världen. Trots Annas ovilja verkar Peter bry sig mer om henne än om de andra på Grange Hall. Sakta börjar hon inse att allt inte bara är svart eller vitt och att hon faktiskt har rätt att finnas till.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Mie på Sundbybergs stadsbibliotek den 2 oktober 2012