Nyheter för dig som lånar e-böcker!

Nyheter om e-böcker. Från och med den 16 december sker vissa förändringar för dig som lånar e-böcker.

Skicka ett mejl till stadsbiblioteket om du vill få svar på dina frågor och synpunkter. I dagsläget kan vi inte svara i kommentarsfältet.

Frågor och svar om e-böcker

Hur lånar man e-böcker i det nya e-boksbiblioteket?
E-böcker och e-ljudböcker lånas från bibliotekets webbsida. Du söker e-böcker och laddar ner via den vanliga bibliotekskatalogen. För att kunna låna e-böcker behöver du ha ett personligt konto på Solna biblioteks webbsida. Om du inte redan har ett personligt konto - så skaffar du det här.
Läs mer om hur du lånar e-böcker och lyssnar på e-ljudböcker här.

Varför finns det färre böcker nu än förut i e-boksbiblioteket?
Det gamla e-boksbiblioteket stängs ner vid årsskiftet. Det innebär att folkbiblioteken i Sverige kommer att gå över till ett nytt avtal. Det nya avtalet och den nya modellen började gälla vid biblioteken i Solna från och med 16 december.  I den nya modellen bestämmer förlagen vad ett e-bokslån ska kosta. Nyare och populära titlar blir dyrare att låna, äldre titlar blir billigare. Till följd av detta kan vi inte erbjuda alla aktuella böcker direkt vid utgivning om priset per lån är satt för högt. Saknar du en e-bok kan du lämna inköpsförslag till biblioteket. Kontakta oss via mejl. Vi kan då bedöma om boken är möjlig att ta in i vårt e-boksbestånd. De inköpsförslag där titeln kostar mer än 20 kronor kan förtillfället inte beaktas. En utvärdering av den nya modellen kommer att göras senast hösten 2015.

Hur söker man fram e-böcker?
Du kan söka i den vanliga katalogen och ladda ner e-böcker via den. Det går inte längre att låna via eLibs sida. Vi arbetar för att få fram fler bra tipslistor i början av nästa år.
Under fliken Våra medier /Hitta medier/E-böcker & E-ljudböcker finns filtrerade sökrutor och en lista över nyutgivna e-böcker. Genom att skriva * i sökrutan får du fram alla e-böcker och i nästa sökning kan du specificera din sökning utifrån årtal, genrer m.m. Se exempel nedan.

Filtrerad sökning

Fitrerad sökning2