Nyfiken på Anne Swärd?

Författaren Anne Swärds böcker presenteras under vinjetten "Nyfiken på!"

Kvicksand


polarsommar
Anne Swärd bor i Simrishamn på österlen. Det är också i detta landskap åtminstone två av hennes tre romaner utspelar sig. Den första romanen "Polarsommar", som också Augustprisnominerades, är en kalejdoskopisk släktkrönika som sträcker sig över trettio år. Olika familjemedlemmar tilltalar läsaren i olika kapitel, så att samma händelseförlopp kommer att speglas ur flera familjemedlemmars synvinkel. I centrum för hela berättelsen står dottern Kaj, en utåtagerande ung skönhet med suicidala tendenser.

 

Kvicksand
Påföljande roman "Kvicksand" är en mardrömslik framtidsskildring som utspelar sig i Köpenhamn. Också här möter oss flera olika berättarröster, främst två bröder, som växer upp åtskilda från sina föräldrar. Så här skriver Anne Swärd själv om romanen: "Kicksand är en bok om överlevnad och undergång, en röd tråd som bildar ett svart mönster, samtiden, framtiden, lusten och livslögnerna, men också svart humor, längtan efter intimitet, att dela sitt liv med någon för att det ska bli helt."

 

Till sista andetaget
Hennes tredje roman heter "Till sista andetaget" och utkom hösten 2009. Lo är romanens huvudperson, en flicka som växer upp och gör en resa genom europeiska huvudstäder, möjligen letar hon efter kärleken. "Bokens styrkor är otaliga. Språket pendlar mellan det råa och det poetiska, mellan kärvhet och skönhet. Bilder uppstår i läsarens medvetande som närmast påminner om filmbilder, kongenialt nog eftersom bokens titel också är titeln på en känd fransk film som både Lukas och Lo kan utantill", skrev Erik Löfvendahl i SvD.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Staffan Engstrand den 25 oktober 2010