Namnsdagsflickan

Namnsdagsflickan ligger i koma. Hon är någonstans mellan verklighet och något annat.

Kanske är hon i Berghendia – en fantasivärld som vännerna Kim och Robin skapat med teckningar, berättelser och byggnader.
Namnsdagsflickan är syster till Robin. Hon beskrivs som lite udda, lite annorlunda. Hon har inga vänner, förutom Kim och Robin, och vet inte heller hur man skaffar några. I början så är det bara Kim och Robin som skapar Berghendia, men Namnsdagsflickan vill också vara med och bestämma:
”Namnsdagsflickan var alltid med på ett hörn. För det mesta tittade hon bara på oss, men när hon väl fick en idé i huvudet så gav hon sig inte förrän Kim och jag genomfört den åt henne.”
Så börjar även Namnsdagsflickan rita. Men en dag tar allt slut. Kim och Robin träffas inte längre och Namnsdagsflickan, ja vad händer egentligen med henne?
Den här boken innehåller flera historier och flera sätt att berätta en historia: text, bilder och serier. Jag tycker att det här är en fantastiskt ovanlig bok. Det är en spännande berättelse om vänskap och att inte vara som andra, inte följa normen. Boken krossar flera normer. En är att många berättelsesätt blandas i boken. En annan är att man inte vet vilka kön Kim och Robin har. Det spelar alls ingen roll. Boken handlar inte om detta, att vara tjej eller kille, utan om att vara människa.
Jag tycker en viktig knut i den här boken är Namnsdagsflickans starka vilja att skapa och rita en värld som hon tycker är vettig. Fast det är inte ofarligt att fantisera och skapa. Inte heller att kräva sin rätt att få göra det. När Namnsdagsflickan börjar rita och skapa berättelser och världar så hamnar hon i koma. Jag tycker också att den här boken handlar om hur det bestäms vad som är udda och annorlunda. Är det verkligen så att det är Namnsdagsflickan som är det, eller är det så att den värld hon lever i är stram och har skarpa gränser, vilket gör att hon anses som udda och annorlunda? Är en annan värld möjlig? Kan Namnsdagsflickan visa oss den?

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sofie på Hallonbergens bibliotek den 11 juni 2012