Mystiska skolan - Svarta Madame

En skräckis i skolmiljö för de yngre

Katarina Genar har sedan tidigare gjort sig känd för några finstämda berättelser med unga flickor i huvudrollerna, vilka står i centrum för helt vardagliga äventyr, med lite övernaturliga inslag. ”Mystiska skolan”, en helt lättläst berättelse med snygga illustrationer av Alexander Jansson, kompletterar bilden av Katarina Genar som en skicklig stilist som kan konsten att berätta enkelt med tuff attityd.
  Jag vet inte om skolan berättelsen utspelar sig på faktiskt finns i verkligheten, för hur många skolor har egentligen en grind som gnisslar som man måste öppna för att komma in på gården? Spindelväv i fönstren. Och brukar det hänga dystra bilder av gamla döda lärare på väggarna? Att det kan knaka i väggarna kan jag däremot köpa!
  Det är i varje fall på denna skola Greta går. Treorna på skolan har en lek de kallar ”Svarta Madame”. Den går ut på att man låser in de yngre eleverna på toaletten, och tvingar dem att i mörkret fånstirra in i en spegel. Där hotar Svarta Madame att locka med sig de unga liven in i spegeln. Självfallet hamnar Greta här, i mörkret, tillsammans med ytterligare några elever, som Sally i trean tänker skrämma rejält.
  Det är snyggt berättat, med känsla för vad som kan tänkas vara läskigt. Alexander Janssons illustrationer kunde knappast vara bättre. Utan att ta i för mycket låter han oss ana det fasansfulla som kan inträffa i mörkret på toan. Och hur väl lyckas han inte framställa elaka Sally, som tror sig vara den som bestämmer. Tur att Greta ser det komiska i den skrämmande miljön. Katarina vet att balansera det otäcka med det humoristiska på ett väl avvägt vis!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 29 juli 2014