Musikbussen

Musikbussen är en klassiker från 1948, som nu är inne på sin tredje upplaga. Den håller än. Trots att somligt inte skulle platsa i en barnbok skriven idag. Desto roligare!

Som till exempel: ”Ingemar och Valdemar / spelar gitarr. /  Valdemar / röker pappas cigarr.” Inte heller finns det några barn numera som heter Adolf och Adolfin. De har ”varsin apelsin / de sitter på taket / och spelar mandolin.”

Boken handlar om en flera våningar hög och röd buss, som heter Bravo. (Hur hög var Lennart Hellsing när han skrev boken?) I Bravo bor en flummig familj bestående av mamma, pappa och deras 20 tvillingbarn. Varje tvillingpar spelar ett musikinstrument förutom minstingarna Knips och Knops. De är för små för att spela. De är däremot bra på att till exempel knipsa gitarrsträngar, hälla sand i trumpeter, hälla mjölk över igelkottar och krossa bussfönsterrutor. Då gråter bussen Bravo ”stora bensintårar med sina lyktögon”. Knips och Knops blir hela tiden ursäktade med att ”dom är så små, så dom förstår inte så bra.” Så sant.

Fantasin flödar, rimmen rimmar och alla spelar olika melodier. Till slut kommer pappan på att de skulle kunna spela samma melodi. Och då blir de en orkester, som ger en konsert på torget. Där håvar de in hinkvis med tioöringar från publiken. Tioöringar som barn idag förstås inte har hört talas om. Men vad gör det? Vi pratar ju ändå allt som oftast om sådant som inte finns i sinnevärlden.
Vad göra med alla pengarna? Jo, familjen går till varuhuset. Där köper var och en precis vad de vill. ”Knips och Knops / köper kalops. / Och när kalopsen är slut / är sagan slut.”

Johan på Hallonbergens bibliotek

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Solna administratör den 7 mars 2011