Monsieur Linh och den lilla flickan

En stor liten berättelse!

En äldre man kommer som flykting till ett för honom alldeles främmande land. Med sig har han en lätt packning, innehållande lite kläder, ett foto på hustrun, en påse jord. På armen bär han ett spädbarn. Det är hans sondotter. Flickans föräldrar är inte längre i livet. Under en massaker har de brutalt bragts om livet.
  Den gamle mannen är egentligen alldeles för gammal för att lämna sin fädernejord. Om det inte vore för flickan, skulle han aldrig gjort denna resa. Nu har han henne att värna om. Han kliver i land på kajen i den nya staden, där det är kallare än i mannens land, där han inte förstår språket. Han blir anvisad ett boende på en flyktingförläggning. På sikt, är det tänkt, ska han få ett eget, permanent boende.
  Dagarna går åt till att ta hand om den lilla flickan. Han matar henne, byter blöjor. Han bor i en stor gymnastiksal, bland småbarnsfamiljer, mödrar och mormödrar. De ser på honom med undrande ögon, skrattar i smyg då de ser hans taffliga sätt att utföra de enklaste vardagsbestyr kring flickans hygien.
  En bänk i en park blir den gamle mannens räddning. Här träffar han en äldre man som tilltalar honom på sitt språk. Dagarna går, de fortsätter att träffas, också om de bara kan kommunicera via gester. Samtalen blir allt hjärtligare. Tills den dag kommer då mannen får sitt permanenta boende. Plötsligt rycks han bort från den lilla trygghet han lyckats erövra. Allt han från och med nu gör syftar till att återse den främmande mannen och bänken i parken.
  Mannen som skrivit denna hjärtskärande lilla berättelse heter Philippe Claudel, i hemlandet Frankrike hyllad som en av de stora författarna. Med några deckare bakom sig berättar han att det är människans inre han vill gestalta. Det gör han helt förträffligt i den lilla romanen ”Monsieur Linh och den lilla flickan”.

Tipsat av: Staffan Engstrand den 11 november 2011