Min syster är i tusen bitar

Kan en bok som handlar om död och sorg också vara rolig?

Jamie var fem år när hans syster Rose dog i ett sprängattentat. Jamie har svårt att sörja sin syster som han inte har så många minnen av. Föräldrarna kan inte komma överens om hur kvarlevorna ska begravas. De är nu skilda. Mamman begravde tre av hennes fingrar, högra armbågen och ena knäskålen i London. Pappan har askan av resten av Rose i en urna på spiselkransen. Varje årsdag av attentatet tänker han sprida askan i havet, men han kan inte skiljas från henne. Rose tvillingsyster Jasmine har länge tvingats vara som den saknade Rose för att duga.
När boken börjar flyttar den nu alkoholiserade pappan, Jasmine och Jamie till Skottland. Jamie saknar sin mamma som lämnat familjen och aldrig hör av sig. När han får en Spindelmannentröja av henne bär han den varje dag i hopp om att hon ska komma tillbaka. I skolan hamnar han bredvid en muslimsk flicka, Sunya. Hon har glittrande ögon och ett smittande skratt. De blir vänner, men det är inte utan problem. Både han och hon retas av kamraterna. Jamies pappa hatar dessutom muslimer eftersom de låg bakom attentatet.
Jamie anmäler sig och Jasmine till en talangtävling. Han hoppas att den ska få mamman och pappan att förenas, få Sunya att bli hans vän igen och att livet ska bli lätt att leva. Allt blir inte som han tänkt sig.
Ja, inte låter det här så roligt. Men boken är skriven med värme. Det jag tycker om, även om det ibland känns tragiskt, är Jamies tappra försök att klara av allas krav. Han är ung och naiv, men en godhjärtad och levande person. Att få se händelserna ur hans perspektiv är befriande. Han är en riktig hjälte eller Superman om du så vill.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristin på Sundbybergs stadsbibliotek den 24 september 2012