Min pappa är snäll och min mamma är utlänning.

Emmy Abrahamsons debutroman träffar så rätt.

Hur härligt är det inte att bli lite omskakad. Det blir man av att läsa Emmy Abrahamsons debutroman ”Min pappa är snäll och min mamma är utlänning”. Den är ovanlig såtillvida att den bärs fram av en frejdig berättarglädje. Lite ovanligt på en bokmarknad som domineras av dystopier.
  För detta är en roman som tror på framtiden. Alicja heter den unga flickan som för ordet. Hennes mamma är från Polen, och hon är en kvinna som både syns och hörs, i lite väl hög grad enligt dotterns sätt att se. Nu får de besök från Polen av en kusin till mamman, och med sig har hon sin tonårsdotter. De tillsammans gör snart livet outhärdligt för Alicja. De utmärker sig på pinsamt vis. Tonårsdottern lånar snart sagt allt av kläder och smink som Alicja äger.
  Själv har Alicja hamnat i en än värre sits. Nog vill hon vara vän med Natalie, men vänskapen hotar att spricka, när hon börjar umgås med Ola Olsson, klassens läckerbit. Själv har Natalie sedan länge haft ögonen på honom, varför raseriet nu kokar inom henne, till Alicjas stora sorg.
  Ja, det är humoristiskt berättat, nästan groteskt, när elströmmen ryker och kotletterna viner som värst genom luftrummet. Men bröllop blir det, ni får gissa vems. Den här boken skulle göra sig utmärkt på bioduken, sådeså!

Målgrupp:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 3 augusti 2011