Mark Haddon

Realism och SF i skön förening!

Den engelskspråkige författaren Mark Haddons förtjusande lilla berättelse ”Boom” visar sig snart vara någonting helt annat än vad den från början utger sig för att vara. Mark Haddon är författaren som slog igenom internationellt med den uppmärksammade romanen ”Den besynnerliga händelsen med hunden om natten”, en berättelse om Christoffer, en femtonårig pojke som lider av autism, eller möjligen av Asperger’s syndrom. Pojken är oerhört intelligent, kan rabbla primtal långt utöver det normala, men har oerhört svårt att förstå andra människors känslor.

Mark Haddon är född och uppvuxen i Northampton i England. Efter universitetsstudier med språk som huvudämne, kom han att arbeta med dysfunktionella människor. Men han har också skrivit böcker, främst för barn, vilka han själv ofta illustrerat. Sitt stora litterära genombrott fick han med ”Den besynnerliga händelsen med hunden om natten”, utgiven 2003, en berättelse som på en deckares vis letar tillbaka till rottrådarna av en ung människas liv. När Christopher påträffar grannens hund död, vill han ta reda på vad som hänt och varför. Det är brutalt värre. Någon har genomborrat pudeln Wellington med en högaffel.

Christopher Boone går tillväga på sitt eget vis. Eftersom han är en så annorlunda person, blir ingenting gjort enligt gängse metoder. Ändå förefaller allt så självklart, därför att Mark Haddon skildrar hans känslovärld utifrån Marks egen horisont. Många pusselbitar faller på plats, till Marks lycka, just därför att han inte kan låta bli att lägga näsan i blöt, också fast han från olika håll får höra att han borde låta bli.

I den aktuella ungdomsboken ”Boom”, som tar avstamp i en ung grabbs oro inför att bli underkänd i skolan, kanske relegerad, hamnar vi på kollisionskurs med några lärare som beter sig något speciellt. Jim och bästa kompisen Charlie tjuvlyssnar med walkie talkie inne på expeditionen, och det dom hör gör dem knappast lugna! Vad är det för språk lärarna talar? Är de bankrånare, som pratar i koder? Eller ännu värre: aliens? Kan de faktiskt komma från en annan planet? Löper Jim och Charlie risken att bli bortrövade, till en annan galax? Detta är en fantasifull science fiction, i den humoristiska skolan, i skruvat tempo, mitt i den gråbleka engelska vardagen, bland storasystrar som retas, arbetslös pappa och karriärstinn mor! Jodå, så kan också en uppväxt se ut, när Mark Haddon får berätta!


Staffan Engstrand

 1. Utslag av oro

  Undertitel: roman
  Av: Haddon, Mark
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Skrivet av: Staffan Engstrand den 1 augusti 2011